Egy év alatt majdnem hét évet késtek a román vonatok

Mert az idő itt baromira relatív.

Hirdetés

Vannak lehetetlennek tűnő feladatok, és vannak olyan helyek, ahol nem ismernek lehetetlent. Az utóbbi kategóriába tartozik Románia és a vasútjai.

Mert a helyzet az, hogy a román vasutakon 2021-ben, egyetlen év alatt sikerült felhalmozni 6,6 évnyi késést.

Ha kíváncsi rá, hogy ez hány elvesztegetett perc volt összesen az utasoknak, íme: 3 487 509.

Igaz ebben a magánvállalato késései is benne vannak, nemcsak a fő késésgenerátor, az állami CFR vonataié, de azokat általában az okozza, hogy be kell várni egy késő CFR-járatot. A magán vonattársaságok késése összesen 685 105 perc (1,3 év) volt 2021-ben.

Igen, más szavakkal tavaly elvettek öntől csaknem három és fél millió percet, ami alatt pihenhetett, olvashatott, mozizhatott, szeretkezhetett volna, esetleg marcipános csokit ehetett volna zsámolyra feltett lábakkal, ehelyett várta azt a kurva vonatot.

2020-ban 1 évvel és 8 hónappal kevesebb volt a késések összértéke, de az abszolút rekordot 2018-ban rögzítették: ekkor a hazai vasparipák összesen több mint 9 évet késtek.

Hirdetés

2021-ben különben a szerelvények átlagsebessége 45 kilométer/óra volt, ami mindösszesen 5-tel több, mint egy Tour de France-versenyző átlagsebessége a híres kerékpárversenyen.

2021-ben ennek ellenére sikerült értékesíteni az országban 55 millió vonatjegyet, ennek a zömét, 42 milliót a CFR adta el. A CFR pedig annyira tehetséges, hogy így is sikerült felhalmoznia egy több mint 8,8 millió lejes veszteséget az év végére.

Gratulálunk a sikerekhez!

Hirdetés