Szép és jó itthon, de lakosság közel egynegyede azonnal külföldre költözne, ha tehetné

Készült egy friss felmérés, melyből többek közt kiderül az is, hogy megkérdezettek elsöprő többsége uniópárti, és még mindig a román-moldáv egyesülésről álmodozik.

Hirdetés

Romániának ezentúl is az Európai Unióban (EU) a helye, a tagságról való lemondás csak ártana az ország gazdasági fejlődésének – ez derül ki többek közt az Inscop közvélemény-kutató által végzett felmérésből, melyből többek közt azt is megtudhatjuk, hogy Románia lakosságának 74 százaléka még mindig a Moldovai Köztársasággal való egyesülésről álmodozik.

Ami a kivándorlást illeti,

a megkérdezettek 21,5 százaléka mondta azt, hogy azonnal kiköltözne egy másik európai országba,

vagy az Amerikai Egyesült Államokba, ha lenne rá lehetősége, 77 százalékuk viszont itthon képzeli el az életét. A külföldről érkező áruról egyáltalán nincsenek jó véleménnyel a megkérdezettek: a felmérés szerint

a válaszadók 71 százaléka szerint a külföldi cégek rosszabb minőségű árut „terítenek” Romániában,

mint más országokban. A munkahelyválasztásra vonatkozó kérdésre is inkább hazafias válaszok érkeztek: a megkérdezettek több mint kétharmada inkább romániai vállalatnál dolgozna, ha választania kellene.

S ha már a felmérés szerint a lakosság 71 százaléka uniópárti, érdemes felidézni, hogy épp a minap írtunk arról, hogy Románia számára nem is volt rossz üzlet a 2007-es csatlakozás: 44,7 milliárd euróval kapott többet, mint amennyit „tagdíjként” beadott a közösbe.

Hirdetés