Csütörtöktől szabadon jöhet bárki az anyaországból Romániába. Visszafele viszont nem!

Hát igen. Kicsit másak a fertőzési mutatók a két országban.

Hirdetés

Magyarország októberben került fel a román hatóságok úgynevezett sárga listájára, ahol azok az országok szerepelnek, ahonnan nem lehet szabadon belépni Romániába. A szabály az volt, hogy ha például egy magyar állampolgár három napnál rövidebb időre érkezik az országba, akkor fel kell mutatnia egy legfeljebb 48 órával azelőtt készült negatív koronatesztet. Ha viszont hosszabb időre érkezik, akkor két hét karantén vár rá, de egy hét után koronatesztelhet, és ha az eredmény negatív, a tizedik napon az illető kinyithatja az ajtót.

Nos, a legfrissebb járványstatisztikák alapján az országos vészhelyzeti bizottság kedden este aktualizálta a híres sárga listát, és az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ adatai alapján Magyarország lekerült róla. Az indoklás egyszerű: az utóbbi két hétben a fertőzöttségi ráta magasabb volt Romániában (1,72 ezrelék), mint Magyarországon (1,46 ezrelék), és Románia azokat az országokat helyezi sárga listára, ahol a fertőzöttségi ráta magasabb, mint idehaza. Magyarán: nem tartott sokáig a listázás. Ami azt jelenti, hogy csütörtöktől (október 15.) szabadon lehet beutazni Romániába az anyaországból.

Sajnos, visszafele minden marad a régiben. Ugyanis Románia ott maradt a veszélylistán, ami a jelenlegi járványadatok alapján nem csoda.

Hirdetés