Csak román táblával döngetheti a mellét a magyarok által 150 éve épített vasútvonal Kolozsváron

A CFR-nél szeretik kihagyni a magyar kártyát a pakliból.

Hirdetés

Hétfőn avatták fel a kolozsvári pályaudvar főépületének falán azt a táblát, amely a Nagyvárad–Kolozsvár vasútvonal 150 évvel ezelőtti felavatásának állít emléket. A tábla felirata jó hazai szokás szerint természetesen csak román nyelven olvasható.

Az avatóünnepségen elhangzott: a pályaszakasz máig meghatározó jelentőségű a térség életében, 150 évvel ezelőtt pedig közelebb hozta Kolozsvárhoz Budapestet és Bécset. A Nagyvárad–Kolozsvár közötti 152 km hosszú pályát a nehéz terepviszonyok miatt a tervezett 1869. december 31-e helyett csak nyolc hónappal később, 1870. szeptember 7-én sikerült átadni. A vonalszakaszon összesen 75 őrház, 91 útátjáró, 191 vízáteresz, számtalan híd épült. A vagonokon és mozdonyokon a „Magyar Keleti Vasút” vagy „M.K.V.” felirat volt található.

A részleteket elolvashatja a Krónika cikkében.

A Román Állami Vasúttársaság (CFR) kolozsvári kirendeltségénél ráadásul nem is ez az első eset, hogy kifelejtik a magyar kártyát a pakliból, 2014-ben például az épület homlokzatára kihelyezett márványtábláról „lefelejtették” az egykori magyar állomásfőnökök neveit.

Hirdetés