Belügyminiszter: a rendőrök tudják, mi a dolguk! Rendőrök: nem tudjuk, mi a dolgunk!

Az egyenruhások panaszkodnak, mert nincsenek kiképezve arra, hogy ellenőrizzék, az emberek megfelelő típusú maszkot viselnek-e. A belügyminiszter ennek épp az ellenkezőjét állítja.

Hirdetés

Enyhén szólva sem tökéletes az összhang a belügyminisztérium főfejesei és a rendőrségi alkalmazottak közt, s ezt jól bizonyítja az új maszkviselési szabályzat körüli adok-kapok is.

Miután kiderült, január 8-ától kizárólag orvosi, vagy FFP2-es maszkokat szabad hordani, az egyenruhások Europol nevű szakszervezete kiborult, szerintük

egyáltalán nincsenek felkészülve arra, hogy ellenőrizgessék, ki milyen típusú arc- és szájvédőt használ.

De persze odafenn ezt másképp tudják. Lucian Bode belügyminiszter ehhez képest most azzal állt elő, hogy a járőröző rendőrök tökéletesen tisztában vannak a hatóságok által elrendelt járványvédelmi szabályzattal, pontosan tudják (!), hogyan kell alkalmazni azt, sőt, úgy tudja, az egyenruhások 99,9 százaléka betartja a rendőri fogadalmat. Példaként említette, az elmúlt szombat óta azonnal megnőtt a bírságok száma: úgy tudja,

naponta 1300-1400 személyt büntetnek meg csak azért, mert nem orvosi, vagy FFP-2-es maszkot viselnek.

Mint tudjuk, 2500 lejes büntetéssel is sújthatják azokat, akik mégis úgy döntenek, kedvenc textilmaszkjukban lépnek ki a házból, az Europol viszont korábban arra buzdította a kollégákat, ne foglalkozzanak a bírságolással.

Közben ismét több mint nyolcezer új fertőzött került nyilvántartásba, egészen pontosan 8600-at, ugyanakkor 44 koronavírusos páciens haláláról is beszámolt a friss közlemény – közülük 38-an nem voltak beoltva. 3063 fertőzött kórházi kezelésre szorul, de 417-en már intenzív terápiás ellátást kapnak – közülük alig 33-an tudtak felmutatni oltási igazolást.

Hirdetés