Az év elején kevesebben haltak meg, mint tavaly, most meg már többen halnak meg, mint tavaly

Júliusban például 10 százalékos volt a növekedés.

Hirdetés

Az Országos Statisztikai Intézet havi jelentése szerint idén júliusban elég látványosan megugrott az elhalálozások száma az előző hónaphoz, de 2019 júliusához képest is. Idén júliusban 22 417-en hunytak el az ország területén, 10 százalékkal, 2112-vel többen, mint tavaly ilyenkor, és 1344-el többen, mint egy hónappal korábban, 2020 júniusában.

Már júniusban egy mintegy 2,5 százalékos növekedés mutatkozott ezt a számot (21 073) illetően az előző év júniusához képest (20 529).

A mostani növekedés azért is érdekes, mert az év első 6 hónapjában mintegy 6000-el (4%-kal) kevesebben vesztették életüket, mint 2019 első félévében. Ebből a vírustagadók természetesen azt a következtetést vonták le annak idején, hogy vírus márpedig nincs, de mondjuk ők ugyanezt a következtetést vonják le abból is, ha két piros után három zöld autót látnak elmenni az utcán.

Magyarázat lehet az év eleji visszaesésre az, hogy a szükségállapot és a kijárási tilalom, illetve az akkor még általános (mára egyre enyhébb) víruspánik miatt megbénult az élet, kevesebb baleset volt stb., azóta azonban valamelyest visszatértünk a régi kerékvágásba.

A Libertateának nyilatkozó járványszakértő – akinek a nevét elfelejtették közölni – azonban rámutatott: korai lenne még bármilyen következtetést levonni a jelenséggel kapcsolatban, hiszen a járvány még nem ért véget, és nem látunk tisztán.

Hirdetés