Az érettségi vizsga eltörlését követelik a diákok. Az országban bárhol letehető a járművezetői elméleti vizsga – hírmix

Eljön a háztartási gázkazánok alkonya, ha elfogadnak egy EU-s törvénytervezetet a fosszilis anyagok kibocsátásának csökkentéséről.

Hirdetés

Egy romániai diákszervezet az érettségi vizsga eltörlését kéri

Bár jó messze van tőlünk a román tengerpart, a konstancai diákok felháborodása idáig is elhallatszik: a Konstancai Diákok Egyesülete (AEC) bírálja a diákok értékelésének módját az egyetemet megelőző oktatási ciklus végén, és az érettségi vizsga eltörlését követeli.

Az edupedu.ro oldalára küldött sajtóközleményük szerint március 4-6. között zajlottak az országos érettségi vizsga szimulációi, a diákok pedig igen csalódottak voltak a tantárgyakkal kapcsolatban, mondván, hogy azok nem voltak hatékonyak. Azt is hozzátették, hogy volt már korábban hasonló esetre példa: a világjárvány által érintett első tanév végén hasonló nyomás jelent meg az érettségi vizsgák eltörlésére, de az akkori miniszter, Monica Anisie elutasította és a vizsgákat megtartották.

Mire hivatkozik a diákszervezet, amikor ilyen hatalmas léptékű változtatást szeretne kieszközölni? Elégedetlenségük okát a szervezet elnöke, Lorena Drăguşin így fogalmazta meg: „Az érettségi vizsga a tehetetlenség vizsgája, és nem tudjuk, hogy mit akarunk vele, csak megszoktuk, hogy minden évben megtartjuk, minden cél és haszon nélkül. Ráadásul még a jogalapját sem ismerjük, mivel sem az 1/2011. számú oktatási törvényt, sem a 198/2023. számú, az egyetem előtti oktatásról szóló törvényt nem alkalmazták rá. Eltekintve attól a ténytől, hogy nagyon sok az elavult tárgy. Teljesen abszurd, hogy egy európai uniós tagország folyamatos időhurokban maradjon! 2024-et írunk, és a diákok még mindig arra kényszerülnek, hogy kilométeres elemzéseket tanuljanak az 1800-as évek irodalmi műveiről, amelyeket úgyis elfelejtenek, amint elhagyják a vizsgatermet.”

A diákok arra tényre is hivatkoznak, hogy Romániában nőtt a funkcionális analfabetizmus aránya. Az ország diákjainak 42%-a nem tudja értelmezni az információkat, és nincsenek saját elképzelései, mert a vizsga letétele érdekében főként magolni tanították őket, a valódi kompetenciák pedig felméretlenül maradnak az évek során.

Ezután bárhol letehető az ország területén a járművezetői jogosítvány elméleti vizsgája

Iohannis szerdán kihirdette a közúti forgalomról szóló 195/2002-es sürgősségi kormányrendeletet módosító és kiegészítő törvényt: ezután, aki a sofőrvizsga elméleti részét szeretné letenni, az bárhol megteheti ezután az országban, nem csak a lakóhelyén.

A kezdeményezés célja, hogy megszüntesse az elméleti vizsgától a gyakorlati vizsgáig tartó hosszú várakozási időt, növelje a gépjárművezető-oktatók felelősségét a jövő közlekedőinek képzésében, valamint lehetővé tegye, hogy a vezetői engedélyre pályázók az ország bármely pontján letehessék a vizsgát.

Ezenkívül a jogosítvány megszerzéséhez szükséges elméleti és gyakorlati képzést modulokba fogják szervezni, és a jóváhagyott vezetői engedélyt adó egységek kölcsönösen el fogják ismerni azokat – áll még a közleményben.

Romániának is lassan fel kell zárkóznia: az EU-ban tilos lesz külön kazánt szereltetni a lakásokba

Már egy ideje pedzegetik vidékünkön is, hogy előbb-utóbb le kell mondanunk a háztartási gázkazánokról, mivel az EU-s direktívák zöldebb alternatívákat szeretnének minden tagországban meghonosítani. Most az Európai Parlament kedden elfogadta a háztartási kazánok betiltásáról szóló irányelvet az Európai Unióban – az irányelvet 370 szavazattal, 199 ellenében, 46 tartózkodás mellett fogadták el.

Nem arról van szó, hogy most mindenkinek le kell cserélnie a gázkazánját, hanem hogy az új épületekben már csak fosszilisüzemanyag-mentes fűtési rendszereket szabad felszerelni. A cél az, hogy 2030-től minden új épület zéró emissziós legyen. A lakások esetében az EU-tagállamoknak 2030-ig legalább 16 százalékkal, 2035-ig pedig 20-22 százalékkal csökkenteniük kell a hagyományos fűtőanyagok használatát.

Az intézkedés még drágábbá teszi az életet, mert az alternatív berendezések nagyon drágák, és nem mindenki engedheti meg magának, ez pedig kihívások elé állítja a gazdaságilag kevésbé fejlett tagországok lakóit, noha elvileg üdvözlendő lépés lehet környezetvédelem szempontjából.

Hirdetés

A tagállamoknak intézkedéseket kell hozniuk a fűtési rendszerek széndioxid-mentesítésére és a fosszilis tüzelőanyagok fokozatos kivonására a fűtő- és hűtőberendezésekből. Ennek az a célja, hogy 2040-re teljesen kivonják a fosszilis tüzelőanyaggal működő erőműveket. Az egyes fosszilis tüzelőanyaggal működő erőművek támogatása pedig 2025-től tilos lenne. Továbbra is lehetőség lesz támogatni a hibrid fűtési rendszereket, például olyanokat, amelyek fosszilis tüzelőanyaggal működő háztartási központi fűtést napkollektoros rendszerrel vagy hőszivattyúval kombinálnak.

Ahhoz azonban, hogy ebből törvény lehessen, ahhoz az Európai Tanácsnak is jóvá kell az egészet hagynia. Az európai országok közül már többen is bevezették a háztartási gázkazán-mentesítő intézkedéseket az utóbbi évek során. A további EU-s zöld direktívákat itt lehet megnézni.

 

 

 

 

 

 

Hirdetés