Az egészségügyre kevesebbet szánnak, de megnyugodhatunk: a hírszerzés és a védelmi minisztérium több pénzt kap, mint tavaly

A kormány nagy nehezen kiizzadta a jövő évi költségvetést.

Hirdetés

És végre a nemrég hatalomra került kormány pénzügyminisztere összekalapálta a 2020-as költségvetés tervezetét, amelyet várhatóan még jövőre is sokszor fognak toldozni-foltozni.

Az már látható, hogy vannak olyan területek, amelyek kevesebb pénzből gazdálkodhatnak, mint idén, de olyan is akadnak, amelyekre pénzeső hull.

Úgy tűnik például, hogy az egészségügy a kormány szerint kitűnő helyzetben van, ugyanis míg idén 14,8 milliárd lejből gazdálkodhatott, jövőre már be kell érnie 11,5 milliárddal.

A területfejlesztés is acélos – legalábbis abból következtetve, hogy míg idén 9,2 milliárd lejt kapott, jövőre 5 milliárd lejt kell beosztania magának.

A mezőgazdasági miniszternek sem amiatt kell majd a fejét vakarnia, hogy mit kezdjen az ölébe hulló irdatlan összeggel: az idei 21,4 milliárd lej helyett 18,4 milliárdból kell gazdálkodnia.

A védelmi minisztérium viszont a pénzosztás nyertese: az idei 18 helyett jövőre 21,2 milliárd lejt költhet – a hivatalos indoklás szerint az eszközbeszerzések finanszírozására. Na meg az ország eminens tanuló akar lenni, és teljesíteni akarja Washington elvárását, hogy a lehető legrövidebb határidőn belül feltornássza a GDP 2 százalékára a védelmi kiadásokat.

A kémek is fellélegezhetnek: a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) 2,4 helyett 2,6 milliárd lejből szaglászhat a nemzetbiztonsági kockázatnak tekintett elemek után.

De legalább az oktatás is a nyerő oldalra került: 29,4 milliárd helyett jövőre 31 milliárd lejből dőzsölhet.

A közlekedési minisztérium is egy kicsivel több pénzt kap autópálya-építésre: 11,4 helyett 11,9 milliárd lejt szánnak a végeláthatatlan aszfaltcsíkok létrehozására.

Hirdetés

Emellett ígéretet tettek arra, hogy az ideinél 12 százalékkal nagyobb összeget, 48,6 milliárd lejt szánnak beruházásokra, míg szociális kiadásokra – így a nyugdíjakra – 131 milliárd lejt irányoztak elő.

Amúgy összesen 358,9 milliárd lejes bevételre számít a kormány, míg a kiadásokat 399,2 milliárdra becsüli. A hiány így várhatóan 3,59 százalékos lesz. A gazdasági növekedést 4,1, az inflációt 3,1 százalékosra becsülik.

Amúgy a demokrácia nagyobb dicsőségére a kormány nagy valószínűséggel felelősségvállalással akarja elfogadtatni a költségvetést, hogy ezzel elkerülje a parlamenti vitát.

A felelősségvállalás annyit jelent, hogy a parlament nem vitathatja meg a tervezetet, és nem nyújthatnak be hozzá módosító javaslatokat. Cserében az ellenzék soron kívüli bizalmatlansági indítványt nyújthat be.

Ha az indítványt a parlament megszavazza, akkor függöny: a kormány a tervezettel együtt csomagolhat.

Ha viszont nem, akkor tervezet úgy ahogy van, vita nélkül elfogadottnak minősül.

Ismét csak hangsúlyoznánk: a demokrácia nagyobb dicsőségére.

Hirdetés