Az addig rendben van, hogy befogják a problémás medvéket, de mi van, ha nincs hova elszállítani őket?

Mivel hogy mindenhol túl sok van belőlük, ami megnehezíti az elszállításukat a települések közeléből.

Hirdetés

Ha valaki azt hitte, azzal, hogy egy új jogszabály lehetővé teszi a lakott területeket folyamatosan terrorizáló medvék befogását és áthelyezését olyan helyekre, ahol vélhetően kevesebb problémát okoznak, akkor a jelek szerint csalódnia kellett. Úgy néz ki ugyanis, hogy ez egyáltalán nem olyan könnyű, mivel nem sok vadászegyesület hajlandó újabb medvéket befogadni.

A helyzet azt követően került a figyelem középpontjába, hogy a Hargita megyei Vaslábon hosszú órákig kellett arra várni egy, az iskola közelében befogott medve kapcsán, hogy végre valahova el lehessen szállítani.

A területileg illetékes gyergyószentmiklósi vadászegyesület igazgatója elmondta, az iskolától 50 méterre lófráló medvét befogták, elkábították – majd

négy órán keresztül tanácstalanul álltak, hogy mihez kezdjenek vele.

A vonatkozó jogszabály ugyanis arról nem rendelkezik, hogy bárki kötelezhető az állat befogadására.

Így aztán órákon keresztül próbálták győzködni a vadászegyesületeket, hogy fogadják be az általuk igazgatott területre, de mindenhol elutasításba ütköztek, mivel mindenhol túlszaporodott a medveállomány.

Végül nem volt más választás: átvitték egy másik, ugyanezen vadászegyesület által kezelt területre, amely 30 kilométerre van a településtől, így félő, hogy a medve hamarosan visszatér.

Hirdetés

Ráadásul a mostanin kívül még egy kétbocsos anyamedve és egy magányos nagyvad is folyamatosan bejár a településre.

És nem csupán Vaslábon okoznak problémát az állatok: a Hargita megyei csendőrséget

az év eleje óta 500 alkalommal hívták ki medvék miatt,

csak decemberben eddig 12-szer.

A medvegondok megoldása ráadásul nem olcsó: az önkormányzatoknak szerződést kell kötniük egy vadászegyesülettel, amelynek egy medve elzavarásáért 400, az elkábításáért 750, míg a veszélyesnek bizonyuló egyedek kilövéséért 500 lejt kell fizetniük.

Hirdetés