A suli néha kegyetlen: egyre több diák válik iskolai zaklatás áldozatává

A jelenségre érdemes lenne odafigyelni, mert súlyos következményekkel járhat.

Hirdetés

Az iskolai zaklatás egyre ijesztőbb méreteket ölt a romániai sulikban is. Míg 2016-ban még a diákok 73%-ka nyilatkozta, hogy volt már tanúja hasonló eseteknek, addig a Mentsétek Meg a Gyermekeket Egyesület legfrissebb online felmérése alapján ez az arány mára már 82%.

Mindenki ismeri a szituációt: jön a kemény legény az osztályból, aki nem tud mi kezdeni a hirtelen beindult tesztoszterontermeléssel, és elkezdi veréssel fenyegetni, esetleg konkrétan meg is verni a kiszemelt áldozatot. De a rosszindulatú pletykákkal vagy a társaságból való rosszindulatú kirekesztéssel is komoly lelki sérüléseket lehet okozni egyes diákoknak, és ezek a viselkedési formák súlyos következményekkel járhatnak az áldozatok pszichés fejlődésére, egészségére nézve, főleg ha senki sem avatkozik közbe.

A megkérdezett diákok 28%-ka mondta azt, hogy meglehetősen gyakran történik a környezetében iskolai zaklatás.

Ami ennél is rosszabb, hogy a diákoknak majdnem a fele (49%) konkrétan áldozata is volt már iskolai zaklatásnak, azaz verték, fenyegették vagy alázták meg egyéb módon a társai előtt. A srácok 27%-ka azt is bevallotta, hogy zaklatóként is fellépett már hasonló szituációkban, de 84%-uk azt mondta, hogy kelt már a bántalmazottak védelmére a saját környezetében.

Ha arról értesül, hogy a gyerekét bántalmazzák, értesítse a srác tanárait!

Hirdetés