A Román Posta vezetőire csapott le a korrupcióellenes ügyészség

Az állami cég által megkötött szerződések iránt érdeklődnek.

Hirdetés

A cég korszerűsítése helyett sokkal kellemetlenebb ügyekkel kell foglalkoznia Valentin Ștefannak, a Román Posta vezérigazgatójának: szerdán kiderült, hogy az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) – amely a botrányai nyomán jó ideje nemigen tudott jelentős skalpot felmutatni – rászállt az általa vezetett intézményre.

Az értesülések szerint a korrupcióellenes ügyészek több, a posta által megkötött szerződés iránt érdeklődnek, és kérték, hogy küldjék el nekik a dokumentumokat.

A DNA a posta által megkötött munka- és együttműködési szerződéseket, egy hitelszerződést, vezetékestelefon-szolgáltatásra vonatkozó szerződéseket,

valamint a 2021-2022-es időszakban tett külföldi szolgálati utakra vonatkozó dokumentumokat kérte ki.

A posta hivatalos közlése szerint természetesen együttműködnek a korrupcióellenes ügyészséggel, de megjegyzik, hogy a jelenlegi menedzsment működése szerintük semmilyen kivetni valót nem hagy maga után.

Mint ahogy azt is, hogy a DNA által kért dokumentumok egy része nem is a jelenlegi vezetést érinti, mivel vannak közöttük több mint 30 évesek is.

A DNA mindezek ellenére kiemelten kezeli a Valentin Ștefan vezérigazgatóval kapcsolatos ügyeket.

A vezérigazgató külföldi utak kapcsán arra hivatkozott, hogy megpróbálják a céget a lehető legnagyobb mértékben összekapcsolni a globális partnerekkel, ezért tavaly és idén is több hivatalos külföldi úton vett részt: tavaly háromszor, idén pedig négyszer vagy ötször járt ilyen úton.

Hirdetés

Ștefan saját állítása szerint még örül is a vizsgálatnak, mivel – mint mondta –

a Román Posta is azon állami cégek közé tartozik, amelyeken egyesek már 30 éve élősködnek,

ő pedig éppen ezen a gyakorlaton változtatna.

Szerinte a mostani DNA-vizsgálat annak az eredménye, hogy a lealjasodott rendszer megpróbál visszavágni a reformokat akaró jelenlegi menedzsmentnek.

Mint mondta, az elmúlt hónapokban ő maga is több feljelentést tett a tapasztalt rendellenességek miatt.

Mindezt hamarosan minden bizonnyal a DNA ügyészeinek is elmondhatja, mivel várhatóan kihallgatják majd.

Hirdetés