A román légierő ünnepséget szervezett egy 50 éve szolgálatban levő helikopter tiszteletére, ha már újakat legfeljebb csak nyolc év múlva kap

A veterán harci eszköz nyílt színi tapsot is kapott az eseményen.

Hirdetés

Miközben a szomszédos Ukrajnában éppen háború zajlik, a román légierő azzal foglalatoskodott, hogy megünnepeljen egy helikoptertípust.

Az ünnepség apropóját a védelmi tárca közlése szerint az adta, hogy a francia licenc alapján a brassói repülőgépgyárban készülő IAR316-B Alouette III ötven éve állt szolgálatba a román légierőben.

Persze kora miatt nem bevetésekre használják, hanem kiképzőgépnek.

A védelmi tárca közleménye szerint az ünnepségen egybegyűltek nyílt színi tapssal honorálták az ünnepelt szolgálatát, aki minden bizonnyal nagyon meghatódott a felé áradón szeretettől.

A légierőnek jobb híján a veterán helikoptereket kell ünnepelnie, ha már azt nem ünnepelheti, hogy új eszközöket kap.

Bár az Airbus még 2016-ban felavatta gyárát a Brassó megyei Vidombákon, ahol H215 és H215M Super Puma típusú helikoptereket gyártott volna a román légierő számára, de a kormány azóta sem adta le a megrendelést az első darabokra abból a 16-ból, amelynek megvásárlását megígérte.

Ezek váltották volna le az IAR 330 Pumákat, amelyek közül egyesek már 40 éve szolgálnak.

A védelmi tárca 2016-ban bejelentette, hogy a szárazföldi erők számára vásárolna helikoptereket, de hiába jelentkeztek, sem a Bell, sem a Lockheed Martin, sem az Airbus

nem kapott végül megrendelést a kormánytól.

A román légierő jelenleg 57 IAR 330 Puma helikopterrel rendelkezik, amelyeket 1975 óta gyártanak Vidombákon, ezeket csapatszállítóként vagy betegszállításra használják.

Ezek közöl 22-t támadó helikopterré alakítottak.

Hirdetés

Egy ilyen helikopter zuhant le idén tavasszal, amikor egy, a rossz időjárási viszonyok miatt lezuhant MiG-21-es keresésére indult.

Ezek mellett szolgál a nyolc darab, most 50. születésnapját ünneplő IAR 316 B Alouette, valamint a haditengerészet is birtokol három IAR 330 Puma Naval típusú gépet.

A helikopterflotta karbantartására az elmúlt hat évben a védelmi tárca összesen 340 millió euró értében írt alá szerződéseket.

És hogy mikor érkezhetnek új helikopterek?

Nos, a védelmi minisztérium közlése szerint legkorábban 2030 után írnak ki közbeszerzési eljárást.

Addig lehet, hogy az Alouette-ek 60. szülinapját is bensőséges hangulatú eseményen ünnepelhetik meg, mivel jobb híján még mindig szolgálatban lesznek.

Hirdetés