A rezsidíjakat befagyasztja, az időseknek szabadabb kijárást biztosít az új katonai rendelet

Kedvezőbb rendelkezések.

Hirdetés

A kijárási korlátozások okozta kellemetlenségek egy részének enyhítéséről döntöttek az illetékesek: az immár negyedik számú katonai rendelet növeli az idősek mozgásszabadságát, és megpróbál odahatni, hogy a korlátozások idején a szolgáltatók ne akarjanak több pénzt kihúzni a zsebünkből.

Marcel Vela belügyminiszter vasárnap este ismertette az új rendeletet, amely az eddigi két óra helyett – mint ismert, szerda óta az idős személyek csak 11 és 13 óra között járhatnak ki otthonukból – lehetővé teszi, hogy máskor is kimozduljanak. Igaz, csak bizonyos esetekben.

Így amennyiben egészségügyi probléma miatt kell elhagyniuk otthonukat, ezt bármikor megtehetik – csak előre kitöltött nyilatkozattal kell rendelkezniük, hogy orvoshoz, kórházba mennek.

Emellett este 8 és 9 óra között szintén szabadon kimehetnek otthonuk közvetlen közelébe háziállatukat sétáltatni.

A kijárási korlátozás idején nyitva tartó boltokat egyúttal kötelezik, hogy 11 és 13 óra között elsősorban az idős személyek kiszolgálását tegyék lehetővé a többiekét pedig korlátozzák.

Az új rendelet másik fontos kitétele a rezsidíjak növelésének betiltása: a szolgáltatók a kijárási korlátozások ideje alatt nem növelhetik a villanyáram, a földgáz, a víz, az üzemanyagok, valamint a szemétszállítás díját.

Csökkenteni viszont csökkenhetik.

A karanténszabályok eközben tovább szigorodnak: ha valaki megszegi az elkülönítés szabályait – vagyis kisétál a hatósági vagy otthoni karanténból –, egyrészt bírságot kapnak, másrészt elölről kezdik a karanténidőszakot, és az ellátás költségeit is nekik kell állniuk.

Hirdetés

A dokumentum előírja még a társasházak lépcsőházainak és liftjeinek rendszeres fertőtlenítését, valamint azt, hogy a társasházak bejáratainál fertőtlenítő szereket kell elhelyezni.

Emellett az egészségügyi személyzet, az áruszállítók és az energetikai rendszerben dolgozók szükségszállásáról rendelkezik. Az elkülönítés lehetőségének a megteremtésével segíteni szeretnének azokon, akik segítik az országot a járvány leküzdésében. Lehetővé akarják tenni számukra, hogy ne veszélyeztessék családjukat.

A nemzetközi áruszállításban dolgozók számára a munkáltatójuk vagy a hatóságok biztosítanak 14 napos szükségszállást a hazatérés után. A rendelet annak a lehetőségét is biztosítja, hogy a szállítók otthoni elkülönítésben maradjanak. A rendelet a légi és a vízi szállításban dolgozó személyzetre is érvényes.

A helyi hatóságoknak és a kórházak működtetőinek szállodákban kell biztosítaniuk szállást az egészségügyi személyzet számára, hogy elkerüljék családjuk megfertőzését.

A katonai rendelet megelőző elkülönülést ír elő azok számára is, akik kulcsfontosságú szerepet töltenek be a földgáz kitermelésében és a villamosenergia előállításában, továbbításában és szolgáltatásában, a szolgáltató rendszerek fenntartásában. Marcel Vela miniszter ezt azért tartotta fontosnak, mert az energetikai rendszer fennakadások nélküli működtetése elengedhetetlen a járvány elleni harcban.

Egyébként vasárnap estére 1815-re emelkedett a romániai megbetegedések száma, 206 fertőzött meggyógyult, 43 meghalt, 52 beteget kezelnek intenzív osztályon.

Hirdetés