A Târgu Jiu-i városháza

A nemtörődömség magasiskolája: tévedésből egy 1989-es hős testvéréről neveztek el egy utcát

Huszonnégy év nem volt elég arra, hogy orvosolják a hibát, mert sokba kerül a személyi igazolványok cseréje.

Hirdetés

Huszonnégy éve, 1996-ban Zsilvásárhely (Târgu Jiu) önkormányzata arról döntött, hogy az 1989-es forradalom egyik helyi hőséről, Dumitru Bărboi alhadnagyról neveznek el egy utcát. Annyira megbecsülték ezt a hőst, hogy a nevét azon nyomban összekeverték a testvéréével, így lett az utca neve Gheorghe Bărboi. Csakhogy a testvér él és virul, és nem rendelkezik olyan érdemmel, mely indokolná, hogy utcát nevezzenek el róla.

Gheorghe Bărboi maga jelezte, hogy 24 év után éppen ideje lenne kijavítani a hibát. Az önkormányzat azzal magyarázza a névcsere elmulasztását, mert az utca összes lakójának hivatalos okmányát ki kellene cserélni, ami nem olcsó mulatság. A helyi hatóságoknak nincs feleslegesen költhető pénze, így a lakosságot terhelnék az okmánycsere költségével, akik érthető módon nem értenek ezzel egyet.

Terv szintjén létezik a tanácsi határozat, mely megoldaná a problémát, de ha a lakosság nem lesz hajlandó tudomást venni róla, akkor nehezen lesz az utcanévcsere kivitelezhető. Márpedig az ott élőknek – a nyilatkozatok alapján – édesmindegy, hogy kinek a nevét viseli az utca, ahol élnek.

Hirdetés