A járvány kezdete óta először már a gyermekkórházak is helyszűkében vannak

A delta variáns a kiskorúakat is nagyobb arányban támadja meg. A fertőzött gyerekek szülei nagyrészt oltatlanok…

Hirdetés

Bukarestben már a gyermekkórházak is megteltek koronafertőzött lurkókkal, az orvosok így arra kényszerülnek, hogy a kialakult betegség súlyosságának függvényében mérlegeljenek, melyik pácienst veszik fel, és melyiket hagyják tovább várakozni. Ez a járvány eddigi történetében újdonság, hiszen eddig csak a felnőtteket fogadó járványkórházak küszködtek helyproblémákkal, a vírus indiai eredetű delta variánsa viszont a fiatalokat is jóval nagyobb arányban támadja meg.

Mihai Craiu gyermekgyógyász a digi24-nek elmondta: ilyen körülmények között nem túl jó dolog ügyeletes orvosnak lenni Romániában, a helyzet majdnem olyan rossz náluk is, mint a felnőtt pácienseket kezelő kollégáknál, és csak romlik. Az orvos szerint nincsenek életveszélyben lévő betegeik, de eléggé megviseli a fiatalokat is a betegség: lázasak, hasmenésük van, nincs étvágyuk, segítségre szorulnak.

És persze a hazai rögvalóság is felsejlik az orvos által sorolt adatokból, a legifjabb betegük ugyanis egy csecsemő, a legidősebb pedig e 17 éves lány – aki a fertőzött gyermekével együtt van az osztályukon.

A másik hazai sajátosság pedig az, hogy egyik fertőzött kiskorú beutaltjuk szülei sincsenek beoltva, így sokan valószínűleg éppen a szüleiktől kapta el a kórt. Főleg a pár hónapos csöppségek, aki még sem iskolába, sem diszkóba nem járnak.

Hirdetés

Az orvos szerint a legjobb módja, hogy a kicsiket megvédjük az lenne, ha a környezetükben lévő felnőttek felelősségteljesen viselkednek, és beoltatják magukat.

Bár a felelős járványkezeléshez még felelős kormányunk sincs, nemhogy felelős állampolgáraink…

Hirdetés