A fene gondolta volna, hogy ekkora sztárrá válik a vécépapír és a száraztészta

Elképesztően népszerűek továbbra is a járvány miatt.

Hirdetés

A koronavírus terjedésével továbbra sem lankad a rajongás a szupermarketekben a banális, egyébként a polcokon szerényen meghúzódó vécépapír iránt.

A felmérések szerint ugyanis a romániai polgárok 67 százaléka aggódik a saját és a családja egészsége miatt, ezért aztán – többek között az olaszországi előzményekből is inspirálódva, ahol a járvány elterjedésével párhuzamosan az emberek megrohamozták az üzleteket, és lerabolták a tartósélelmiszer- és vécépapír-készleteket – itt is beindult a készletfelhalmozási láz.

Csütörtökön este jelen sorok szerzője is megtapasztalta ennek a hatását: a két nagy francia hipermarketlánc nagyváradi áruházaiban járt, és mindkét helyen ugyanazzal szembesült.

Az olcsóbb vécépapírok és olajak, valamint száraztészták és rizsek a távollétükkel tüntettek, csak a hűlt helyükkel szembesült a vásárló.

A drágábbakból azért volt még, de ha így folytatódik a trend, akkor azokra is ráfanyalodnak majd az emberek.

A szokásosnál valamivel zsúfoltabb pénztáraknál is látható volt, hogy a bevásárlókocsikban felülreprezentált a több, nyolcas-tízes csomagolású vécépapír, legalább egy hatos gyűjtővel megvásárolt étolaj, a konzervek, valamint a tészta és a rizs.

Ilyen helyzetben az ember, aki tényleg csak azért vásárolt klotyópapírt, mert otthon elfogyott, önkéntelenül is azon gondolkodik, vajon milyen arckifejezéssel vagy testtartással sikerülhet azt sugallni, hogy rajta nem uralkodott el a felhalmozási hisztéria, hanem valóban csak normális szükségletet elégít ki.

Szociológusok szerint bizonyos mértékig természetes pánikreakcióról van szó, amihez az is hozzájárul, hogy sokan a többiek példája alapján kezdenek készleteket felhalmozni.

Hirdetés

A másik ok, hogy az emberek nem bíznak a hatóságokban, ezért igyekeznek saját magukról gondoskodni, és a tartós élelmiszerek felhalmozása azt az illúziót kelti, hogy ez sikerült.

Közben az áruházláncok felelős vásárlásra intik az embereket, mondván: fölösleges az áruházak lerohanása és a túlvásárlás, mivel minden szükséges árucikkből elegendő mennyiség áll rendelkezésre.

A Fogyasztóvédelmi Hatóság a Romániai Nagykereskedelmi Hálózatok Szövetsége (AMRCR) tagjainak közlése alapján szintén azzal nyugtatgat mindenkit, hogy fölösleges élelmiszert spájzolni, vagy bármi egyebet, mivel mindenből, ételből és fertőtlenítő szerekből is van elég.

Ugyanezt mondja az Egészségügyi Világszervezet romániai irodájának vezetője, Marija Grbic is, aki szerint nem az eszetlen bevásárlás a lényeges, mivel elegendő készlet áll rendelkezésre, hanem az, hogy az ember hatékonyan védekezzen a vírus ellen.

Mindez észszerűen hangzik.

Éppen ezért lefogadjuk, hogy a továbbiakban még nagyobb szupersztárrá válik a vécépapír és a bolti csigatészta.

Hirdetés