A DNA munkával ünnepel: vádat emeltek a temesvári polgármester ellen

Elég komoly összegű károkozási ügyben kell bíróság előtt felelnie Nicolae Robunak.

Hirdetés

Vádemelést hozott a Jézuska Nicolae Robu temesvári polgármesternek: az Országos Korrupcióellenes Ügyosztály (DNA) hétfőn közölte, hogy hivatali visszaélés miatt bíróság elé állítja az elöljárót a kommunizmus idején ellopott (eufemisztikusan: államosított) ingatlanok értékesítése ügyében.

A DNA ugyancsak vádat emelt George Ciuhandu korábbi polgármester és a temesvári önkormányzat további hét jelenlegi vagy korábbi alkalmazottja ellen.

A DNA szerint 1995 és 2005 között a temesvári önkormányzat alkalmazottai a 112/1995-ös törvényt megsértve 207 szerződést kötöttek Temesvár belvárosában álló épületek visszaszolgáltatásáról törvénytelenül, megkárosítva ezzel a román államot.

A becsült kár eléri a kilencmillió eurót.

Az ügyészség szerint az ingatlanokat törvénytelenül, alacsony áron adták el befolyásos temesvári személyeknek, miközben a restitúciós törvény azokra vonatkozik, akiktől a kommunizmus idején erőszakkal kobozták el az ingatlanokat.

A román állam a pénzügyminisztériumon keresztül képviselteti magát a perben, amely a szerződések megsemmisítését követeli.

Hirdetés

Robu már korábban elmondta, azért lett gyanúsított, mert aláírta a mások által kidolgozott adásvételi szerződéseket. Leszögezte: ártatlannak tartja magát.

Mint elmondta, az előző városvezetés elfogadott egy olyan határozatot, amely lehetővé tette, hogy a 112-es törvény hatályba lépését követően is eladják a bérlőknek az érintett lakásokat. Állítása szerint az ő mandátuma alatt is értékesítettek ingatlanokat, de csupán „szerény” lakásokat „szerény” embereknek, és nincs szó korrupcióról, ezt az önkormányzat jogi apparátusa is megerősítette.

Mentségére azt is felhozta, hogy mandátuma kezdete óta három, gyanús körülmények között megszerzett ingatlant is visszaszerzett a városban működő „klánoktól.”

Hirdetés