A biztató kezdés után már megint bajok vannak az elátkozott észak-erdélyi autópálya bihari szakaszán

Előfordulhat, hogy felbontják a szerződést a kivitelezővel.

Hirdetés

Az észak-erdélyi autópálya hányattatott, nagyjából 2004 óta tartó történetéből tudhatjuk, hogy a sztráda kapcsán semmi sem biztos, még akkor sem, ha már aláírták a szerződést a kivitelezővel egy újabb szakasz megépítéséhez.

Most ismét ez a helyzet állt elő Bihar megyében: a hivatalosan A3-asként jelölt sztráda Bihar és Bisztraterebes közötti, 28,55 kilométeres szakaszának megépítése került ismét veszélybe.

A sokadszor kiírt pályázat győzteseként tavaly egy Bihar megyei és egy szlovák cégből álló konzorciumot hirdettek ki, amely 326 millió euróért vállalta, hogy hat év alatt megtervezi, 18 hónap alatt pedig felépíti a szakaszt.

Csakhogy most azt mondják: az amerikai Bechtel által elkezdett, majd hosszú évek óta félbe hagyott építkezésen

nem sikerült az állagmegőrzés, így további munkálatok szükségesek.

Négy létesítmény esetében ugyanis az alapozáshoz kiásott gödrök fedetlenül maradtak, a víz került beléjük, így a talaj már nem bírná el az építményeket, ezért meg kell erősíteni.

Ez további 30 millió euróba kerülne.

Csakhogy az országos közútkezelő társaság (CNAIR) erről egyelőre hallani sem akar, ezért aztán ahelyett, hogy kezdődne az építkezés, most éppen vitatkoznak.

És

még az is megtörténhet, hogy a végén ezt a szerződést is felbontják, és az egész kezdődik elölről

Hirdetés

– ami újabb két évvel késleltetné a szakasz megépítését.

Lassan a fogadóirodák azt is fölvehetnék a repertoárjukba, hogy az emberek megtippelhessék, mikorra készül el a Nagyvárad-Brassó autópálya.

Már ha egyáltalán.

 

Hirdetés