Bukarestben pozitív, Brüsszelben negatív lett a kórháztűz közben betegeket mentő orvos koronavírus-tesztje (FRISSÍTVE)

Cătălin Denciut itthon is letesztelték, mielőtt Belgiumba küldték, de a miniszterelnök azt mondja, a bukaresti eredményt nem kell figyelembe venni.

Hirdetés

Frissítés:

Ludovic Orban délután már arról beszélt, hogy Cătălin Denciu brüsszeli tesztje már negatív lett. A miniszterelnök úgy értesült, hogy a bukaresti kórházban csak egy gyorstesztre volt idő, Belgiumban már PCR-tesztet végeztek, ami egyértelműen kimutatta, hogy az orvos mégsem koronavírusos. Időközben az is kiderült, hogy Denciu valamikor a tavasszal már átesett a betegségen.

Nem csupán a súlyos égési sérülések jelentenek problémát azon orvos esetében, aki szombaton, a Piatra Neamț-i sürgősségi kórház intenzív osztályán keletkezett tűzben a betegek mentése közben szenvedett súlyos égési sérüléseket: most az is kiderült, hogy koronavírusos.

A hírt Nelu Tătaru egészségügyi miniszter közölte hétfőn este. Mint elmondta, Cătălin Denciut a bukaresti Floreasca kórházba szállították, ahol a kivizsgálása arra is kiterjedt, hogy elvégezzék rajta a koronavírus kimutatására alkalmazott PCR-tesztet.

A teszt pedig pozitív eredményt produkált.

Hirdetés

Az orvost ennek ellenére elküldték Belgiumba, ahol egy súlyos égési sérültek ápolására szakosodott kórházban kezelik.

Denciu tavasszal egyszer már átesett a koronavírus-fertőzésen, felgyógyulása után pedig többször is adott a fertőzés súlyos formájában szenvedő betegek hatékony kezelését segítő vérplazmát.

A miniszter azt is elmondta, hogy az orvos testének 75 százaléka megégett, és feltehetően felső légúti égési sérüléseket is szenvedett.

Hirdetés