400 juh pusztult el egy meggondolatlan tarlóégetés miatt

Bár évről évre jelentős károkat okoz, a gazdák csak nem hajlandók leszokni a „tűzzel kaszálásról”.

Hirdetés

400 juh égett el élve, miután egy meggondolatlan gazda tarlóégetéssel akarta megtisztítani a földjét a Fehér megyei Hosszúaszón (Valea Lungă), de a tűz tovaterjedt egy közeli juhakolra és egy pajtára. A 650 négyzetméteres alapterületű szajvánban összesen 500 juh volt, de csak mintegy százat sikerült élve kimenteni a lángok közül.

Bár ez az eset igen kirívó, évről évre rengeteg kárt okoznak a meggondolatlan és amúgy tilos tarlóégetések. Fehér megyében például csak szerdán több helyszínre is riasztották a tűzoltókat tarlótüzek miatt. Bár a tarlóégetés a legegyszerűbb módja a földek tavaszi megtisztításának, jogilag tilos, és egyáltalán nem olcsó mulatság: akit ilyen tetten érnek, az 2500 lejes bírságra számíthat.

Hargita megyében ráadásul ennél is szigorúbban csapnak le a meggondolatlan gazdákra: a Mezőgazdasági Kifizetési és Intervenciós Ügynökség (APIA) idén már több száz gazdától megvonta az uniós területalapú támogatást éppen azért, mert „tűzzel kaszáltak”.

Idén egyébként az időjárás lehetővé tette, hogy már ilyen korán elkezdődjön a tarlótüzek időszaka, hiszen más években általában csak áprilisban jelentkezik ez a probléma. Idén ráadásul a szárazság miatt is veszélyes ellenőrizetlen tüzet gyújtani, hiszen igen könnyen továbbterjednek ezek a tüzek, és könnyen lehet, hogy erdőket, lakóházakat is elérnek.

Szombaton például valaki Szászfenes határában, egy dombon gyújtotta meg a száraz növényzetet, majd a tűz gyors terjedése miatt megijedt, és a blúzával próbálta megfékezni a lángokat – hasztalanul. Végül egy környékbeli lakó riasztotta a tűzoltókat, hiszen a tűz tömbházak és a közeli erdő mellett pusztított.

Hirdetés