El tudja képzelni Kolozsvár belvárosát falfirkák nélkül?

Gőzzel és magasnyomású vízsugárral vetnek véget a vizuális szennyezésnek.

Hirdetés

Annyira hozzászokott a szemünk ahhoz, hogy az egész belváros tele van falfirkákkal, hogy el sem tudjuk már képzelni, miként fest majd a történelmi városközpont nélkülük. Az erdélyi nagyvárosok közül egészen biztosan Kolozsváron a legaktívabbak az „utcaművészek”, mármint azok, akik a legcsekélyebb esztétikai érzék nélkül firkálgatják össze tartalmatlan mázolmányaikkal a belvárosi műemlékeket, függetlenül attól, hogy azok frissen voltak felújítva vagy már eleve tele vannak „tetoválva”. Vitathatatlan, vannak jópofa graffitik is, amiket talán még hiányolni is fogunk, ha az önkormányzat tényleg elkezdi irtani ezeket. Márpedig nagyon úgy néz ki, hogy végre hamarosan elkezdi.

Emil Boc polgármester szokásos rádiós interjújában jelentette be, hogy 240 ezer lejt (50 500 eurót) fordítottak egy speciális környezetkímélő készülék beszerzésére, mely magasnyomású vízsugárral és gőzzel radírozza le a műemléképületekről a falfirkákat anélkül, hogy kárt tenne a homlokzatokban. A múlt héten írták alá a szerződést a készüléket beszállító céggel, mely két év garanciát vállalt rá, ugyanakkor 10 évig az alkatrészeket és az esetleges javításokat is biztosítja. A mocskos épület-, járda- és műemlékfelületek tisztítására is alkalmas csodaeszközt 30 napon belül szállítják le, ezután kezdődhet a nagytakarítás a belvárosban.

Az önkormányzat már hosszú évek óta hadakozik a graffitisekkel, drasztikusan megemelte a bírásokat, térfigyelő kamerákat helyezett el a legnépszerűbb épületek közelében, hogy könnyebben elkapja a rongálókat, és arról is szó volt, hogy önkifejezési felületet biztosít számukra, ahol kényük-kedvük szerint legálisan firkálgathatnak. A téma különösen azóta vált érzékennyé, amióta a nagy homlokzatfelújítási lázban 500 százalékos adóval sújtják azokat a tulajdonosokat, akik nem hajlandóak felújítani műemléképületeiket. Eléggé bosszantó ugyanis, hogy miután egy vagyont áldoznak arra, hogy az épület valahogy kinézzen, jön egy idióta, aki felfirkálja a friss festésre, hogy #muie PSD!

Hirdetés