Szárnyas halvadász
MTímea
2019. október 6. vasárnap, 15:11
Ha valamiről emlékezni fogunk Petre Daea miniszter tevékenységére, az – a juhimádat mellett – a kormoránok elleni hadjárata lesz.

A PSD honatyái a vadászati törvény módosítását kezdeményezték a szenátusban. De nem a medvék, hanem a kormoránok, vagy más nevükön, a nagy kárókatonák miatt. A romániai halállományt felzabáló madarak a medvékhez hasonlóan túlszaporodtak a vidékünkön: Petre Daea mezőgazdasági miniszter szerint Romániában jelenleg 100 ezer példány él, ideális számuk legfeljebb pár ezer lenne. Ha hihetünk Daea adatainak, Európában legalább 2 millió kormorán évente mintegy 300 ezer tonna halat pusztít el, ezzel jelentős bevételkiesést okozva a halászatban. Nem tudjuk, Daea adatai mennyire fedik a valóságot, legutóbb a hazai ornitológusok ugyanis azt állították egy átfogó kormoránszámlálást követően, hogy 9042 darab él az országban.

Az tény, hogy más európai államok is keresik a megoldást, hogyan csökkenthető a számuk. A PSD honatyái azonban nem sokat gondolkodtak a problémán: úgy módosítanák a vadászati törvényt, hogy szeptember és február között engedélyeznék az egyébként európai szinten védett kormoránok vadászatát. A kezdeményezők indoklása szerint Románia 80 ezer tonna halat importál, a haltermelés évente körülbelül 12 ezer tonna, miközben a kormoránok évente 20 ezres kárt okoznak a hazai halgazdálkodásban.

Az alternatív módszerek azért nem működnek a kormoránok elijesztésére, mert szívós, tanulékony, intelligens állatok, gyorsan alkalmazkodnak bármilyen körülményhez.

A törvénymódosításról a képviselőház fog dönteni.

comments powered by Disqus
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
Emberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.