Kampányállam
Jean St'Ay
2019. szeptember 14. szombat, 11:39
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?

Ki hitte volna, hogy ilyen véletlenek léteznek? Hogy a három befutónak tűnő elnökjelölt pont fix ugyanabban az időszakban akarja mutogatni magát az Amerikai Egyesült Államokban. Persze, nem turistaként, hanem a legkülönbözőbb politikai, stratégiai, üzleti környezetben. Ahol igazán azt jelzi egy jól elkészített fotó, hogy ni, milyen fontos, rangos nő, férfi ez a mi elnökjelöltünk.

Na de vegyük sorra. Kezdjük a hölggyel, ahogy illik. Viorica Dăncilă miniszterelnök asszony gyakorlatilag csapot-papot, kormányátszervezést, párttúlélési stratégiát otthagy, hogy szeptember végén elmehessen New York-ba, a Amerikai-Román Kereskedelmi Kamara által szervezett méretes üzleti találkozóra, természetesen nem egyedül, hanem kurrens lovagja, Eugen Teodorovici pénzügyminiszter, illetve Ramona Mănescu külügyminiszter társaságában. Egyes hivatalos források szerint Madame Dăncilă amerikai hivatalosságokkal is igyekszik majd összefutni, csak úgy, „véletlenül”, mert egy ilyenkor készült fotó kiváló kampánymatéria, amellyel azt lehet üzenni, hogy ni, milyen jó társaságban mutatkozik a miniszterelnök asszony, meg ni, Románia és Amerika milyen jó haverok.

Na de, mit ad Isten, vagy a véletlen, pont ugyanabban az időszakban… na ki tartózkodik New York-ban? Hát Klaus Iohannis államelnök úr, naná! Ő az ENSZ közgyűlésén vesz részt. Ahol fel is szólal.  Hát, ezt azért nehéz lesz überelni. De most már sejthetjük Madame Dăncilă váratlan döntésének fő okát.

Oké, de akkor már Dan Barna, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) elnöke és államelnökjelölt sem hagyhatta alább. Nem is hagyta. Szépen bejelentette, hogy ő is Amerikában landol, és ő is szeptember végén. Neki több találkozója is lesz, melyek között az Európai Politikai Elemző Központ idei találkozója a legfontosabb (igaz, ezt nem New York-ban, hanem Washingtonban szervezték meg), ahol a hírek szerint Szijjártó Péter magyar külügyminiszter is jelen lesz.

És most képzeljük el, ha valamiféle fatális véletlen folytán a három esküdt ellenfél összefut valamelyik amerikai sarkon.

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.