brávó!
Szerző: Ştefan Vlaston
2019. szeptember 5. csütörtök, 17:57
Az a furcsa helyzet állt elő, hogy a Romániáta a korrupt szociktól féltő hős ellenzék úgy fél a kormányra lépéstől, mint ördög a tömjénfüsttől.
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Adevărul oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Dăncilă kormányfő a maga hiányos politikai intelligenciájával az utolsó pillanatig azt remélte, hogy a Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) és Tăriceanu nem távoznak a „mészárszékből”, holott „vegetáriánusoknak” mondják magukat. Ha megjátszotta volna, hogy tartja valamire az ALDE-sokat, talán nem mentek volna el. A helyzet bonyolult, sőt, politikai válság van, mert nem látom, miként tudna a Szociáldemokrata Párt (PSD) parlamenti többség, kinevezett miniszterek és a sürgősségi kormányrendeleteit blokkolni képes nép ügyvédje (ombudsman) nélkül kormányozni.

Dăncilă kormányfő nem fogja fel, hogy már az ALDE sem ad egy lyukas fityinget sem a jelenlegi kormányra, miután a május 26-i szavazás a politikai színpad sarkába küldte őket. Dragnea nem azért csinált belőle kormányfőt, hogy gondolkodjon, hanem azért, hogy végrehajtson. Persze, a sors másképp akarta, de ez van. Pech!

Az ellenzék nem akar kormányozni

Bár két fegyvere is van a PSD-s kormány elkergetésére, a bizalmatlansági indítvány és a kormány más politikai struktúrával történő elfogadása a parlamentben, az ellenzék nem siet felhasználni a két fegyver bármelyikét. Bizonyos mértékben igaza van. Ki boldogulna most a kormányzással a PSD által hátrahagyott költségvetési káoszban? De az országot mégiscsak kormányozni kell. Iohannis elnöknek és az ellenzéknek szem előtt kellene tartaniuk azokat a veszteségeket, melyeket egy elhúzódó politikai válság okoz és ezeket a párt- vagy személyes imázs terén elszenvedett veszteségek fölé kellene helyezniük.

Ludovic Orban, a Nemzeti Liberális Párt (PNL) elnöke azt nyilatkozta, hogy a PNL akkor fog bizalmatlansági indítványt benyújtani, ha összegyűl 233 támogató aláírás. Holott a jogszabályban ez áll: „Bizalmatlansági indítvány a képviselők és szenátorok teljes létszámának legalább egynegyede kezdeményezhet és arról a benyújtás dátumán tájékoztatni kell a kormányt.” Csakhogy Orban minél jobban el akarja odázni a bizalmatlansági indítványt, legalább az elnökválasztásig és bokszzsáknak akarja használni a kormányt.

Íme, mi áll az alkotmányban (85. cikkely):

(2) Kormányátalakítás vagy a tisztség megürülése esetén az elnök a miniszterelnök kérésére visszahívja és kinevezi a kormány egyes tagjait.

(3) Ha a kormányátalakítási javaslattal megváltozik a kormány struktúrája vagy politikai összetétele, Románia elnöke csak a Parlamentnek a miniszterelnök javaslatára megadott beleegyezése alapján gyakorolja a (2) bekezdésben rögzített hatáskörét.

Jelenleg nyilvánvalóan a kormány politikai összetételének megváltozásáról van szó, mert az egyik párt, az ALDE kilépett a kormányból. A következő kormányhoz egy bizalmi szavazásra van szükség a parlamentben (a szerző félreérthetően fogalmaz, a parlament nem bizalmi szavazást tart ebben az esetben, hanem úgynevezett „beleegyezési szavazást”, ahogy az a hivatkozott (3) bekezdésben szerepel; bizalmi szavazás csak a miniszterelnöki tisztséget is magába foglaló javaslat esetében történik – a szerk.). Mit mond Orban úr?

„Nincs egyetlen alkotmányi rendelkezés vagy alkotmánybírósági sem, mely azt mondaná ki, hogy

ha nem kapja meg ezt a szavazást a Parlamenttől, akkor a kormány megbukik. Nem bukik meg.

Valószínűleg, hogy végül kérnünk kell egy döntést az Alkotmánybíróságtól. Nem ismeri az alkotmányt az, aki azt állítja, hogy az átszervezés elutasítása a kormány bukását jelenti.”

Vagyis a kormányt elutasítják, de nem bukik meg! Legyünk komolyak! Milyen tekintélye lenne még egy parlament által elutasított kormánynak? Lenézéssel kezelnék és nevetségessé tennék! Ilyen körülmények között nem kormányozhat. Csak akkor kapaszkodna a kormányzásba, ha azt akarná, hogy utcai tüntetésekkel kergessék el!

Csakhogy Orban úr nem akar kormányra kerülni. Az USR–PLUS (Mentsétek meg Romániát Szövetség–Szabadság, Egyenlőség és Szolidaritás Pártja – a szerk.) sem tolong parlamenti választás előtt kormányra kerülni. Meg tudom érteni. De feltették magukban a kérdést, mennyit veszít az ország, ha kormányozatlan marad vagy illegitim kormánya van?

Nem látszik a készülődés egy esetleges kormányváltásra

Nagyon is szükség van ilyenfajta készülődésre, már csak azt az eshetőséget is figyelembe véve, hogy a PSD-kormány lemondhat. Ha Iohannis elnök nem fogadja el a Dăncilă által javasolt kormányátalakítást (nem fogadta el – a szerk.), akkor ez feljogosíthatná utóbbit, hogy azt mondja: az elnök szabotálja a kormányzásunkat, tehát lemondok! Úgy tűnik, a PSD ügyvezető elnöke, Teodorovici is a kormányzásból távozást javasolta, mert amúgy sincs pénze nyugdíjakra és bérekre. A PSD Vászló (Vaslui) megyei elnöke, Buzatu úr is ugyanezt javasolta. Csak Dăncilă kormányfő hiúsága és ostoba ambíciói tartják – még – a PSD-t a kormányzásban.

Nem látok találkozókat az ellenzéki pártok, ezek és az elnök között, hogy előkészítsenek egy ilyenfajta eshetőséget. Milyen kormányfővel állna elő az ellenzék, milyen kormányprogrammal, milyen miniszteri listával? Ilyesmiket nem lehet egyik napról a másikra, strucc módjára homokba dugott fejjel eldönteni.

Ha nem képes megbirkózni a kormányváltással, hirtelen elpárologna az ellenzékbe vetett bizalom.

Hónapokig a kormány távozását követelik, majd ha az tényleg távozik, akkor úgy tesznek, mint aki meglepődött és nem akar kormányra kerülni. Még Iohannis választási kampánya is megszenvedné ezt, hiszen olyan párt támogatja, amelyik menekül a Romániával szembeni felelősségétől.

Azt javasolom az ellenzéki pártoknak és Iohannis elnöknek, hogy vegyenek számításba, mérjenek fel és körvonalazzanak lehetséges megoldásokat a jelenlegi politikai körülmények között felmerülhető összes forgatókönyvre.

comments powered by Disqus
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?
A megrendült takarítónő hirtelen azt sem tudta eldönteni, a terrorelhárítást, Chuck Norrist vagy a szellemirtókat hívják rá az Apokalipszis három ifjú lovasára, akik annyira idegesek lettek egy zenélős játéktól, hogy szanaszét verték a komplett iskolát. ¯\_(ツ)_/¯
Mintha folyton ugyanaz a film menne az összes romániai moziban. Lepereg, aztán kezdődik újra. És a megalázott figurák mi vagyunk. Meg a gyermekeink.
Több tíz páciens is érintett lehet, állítja az elmekórház igazgatója.
Elkezdték panziókkal, hotelekkel, úszómedencékkel és hétvégi házakkal megtölteni a Bucsecs-hegység eddig érintetlen vidékét.
A romániai (felső)oktatási rendszert dilettánsok, bunkók és pártkliensek tették olyanná, amilyen. De azért van megoldás, Daniel David kolozsvári professzor szerint.
Nincs mit csodálkozni azon, hogy a betegek hozzátartozói arra kényszerülnek, a Facebookon toborozzanak véradományt.
Pár bet elkall dott, de azért eg szen sz p munka.
Szögezzük le, ennek semmi köze a PSD-hez, még ha megtévesztő is az új EU-s irányelv neve.