vizsgadrukk
Szerző: Főtér.ro
2019. szeptember 3. kedd, 16:52
Tízből nem találtuk volna ki, hogy melyik megyében teljesítettek a legjobban a diákok.

A statisztikákban viszonylag jól fog mutatni, hogy az elmúlt kilenc év legjobb országos átlagát hozták össze az idei pótérettségizők, de ha azt nézzük, hogy ehhez elég volt a 30 százalékos (!) arány, a mutatvány már nem annyira káprázatos.

Mondjuk ki: egyenesen katasztrofális.

A minisztérium honlapján közzétett végeredmények szerint 34 576 vizsgázóból alig 10 595 diák érte el a diplomát érő 6-os fölötti átlagot, 8950 beiratkozó pedig úgy döntött, mégsem fut neki a nagy megmérettetésnek.

Ami viszont csodával határos, hogy

az országban a Hargita megyei diákok teljesítettek a legjobban

(a sikeresen vizsgázók aránya 44 százalékos), megelőzve a Iaşi (43) és a Gorj (42) megyeieket. A lista végén Giurgiu megye kullog, ott 21 százalékot sikerült összehozni.

Emlékezzünk csak vissza: a magyar többségű megyék jóval az országos átlag alatt teljesítettek a nyári érettségin: Kovászna megyében 58,4 százalékos volt a sikeresen érettségizők aránya, míg Hargita megyében alig 50. Ennél rosszabbul csak az Ilfov (38,4) és a Giurgiu megyeiek (47,3) teljesítettek.

És ha még ezután sem érzik úgy a minisztériumi okosozók, hogy kezdeni kellene végre valamit ezzel a vizsgarendszerrel, akkor őket kellene alaposan letesztelni. 

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.