Girl power!
MTímea
2019. augusztus 29. csütörtök, 11:40
A kormányfő nőként vágott vissza és osztott ki egy-két durva jelzőt az őt és a PSD-t támadó politikus férfiaknak.

Viorica Dăncilă kormányfő hétfő este azt követően állt ki sajtótájékoztatót tartani, hogy Klaus Iohannis államfő bejelentette, nem hagy jóvá semmiféle kormányátalakítást, és felszólította a miniszterelnököt, hogy kérjen újabb bizalmi szavazást a parlamentben. Ami ugyebár egy szigorúan politikai lépés. Mindezek után a miniszterelnök-asszony nyilatkozata azért (is) figyelemre méltó, mert diszkréten bár, de azért alig félre érthető módon

áldozati szerepben tünteti fel magát, mint nőt,

amire volt már példa, amikor azt állította, hogy azért támadják annyian, mert nő.

De lássuk, mit is mond konkrétan:

„Láttuk Tăriceanu gyávaságát, Ponta hazugságait, Orban bűnvádi feljelentéseit, Barna sértegetéseit, és láttuk ismét Iohannis támadásait. (...) Ha ezek a politikusok valamennyien egy ember ellen vannak, azt jelenti, hogy nekem a magam oldalán kell tudnom a román embereket, a nőket, azokat az embereket, akik többé nem hajlandók eltűrni az ilyen beszédet és magatartást, akik egyensúlyt, konszenzust és felelős vezetőket szeretnének látni” – jelentette ki.

Egy másik kijelentésében

„a magukat államférfiaknak tartó, az instabilitást pusztán kampánycélból fenntartó” urakról beszél,

akikkel szemben neki harcolni kell. Mint mondta, a támadások ellenére az általa vezetett kormány folytatja tevékenységét, a parlament elé áll, és megpróbál támogatást szerezni a mandátum teljesítéséhez.

A miniszterelnök-asszony ezen kívül is mondott pár érdekes dolgot, hogy például az általa vezetett kormány nem korrupt, ahogy azt Iohannis állítja. Ezt állítani minden alap nélkül „ mélyen károsítja Románia imázsát”, mondta Dăncilă, aki éretlennek és egoistának nevezte az államfőt, Călin Popescu-Tăriceanut pedig gyávának.

A kormányfő ugyanakkor rámutatott, a politikai harcot a projektek terén kell folytatni, nem abban kell versengeni, hogy „ki kiabál hangosabban, és ki sérti meg jobban a másikat”.

A magunk részéről mindehhez csak annyit tudunk hozzátenni: értjük, hogy ekkora kormányválságban nem könnyű igazgatni egy országot, és főleg nem nőként, de hát a politika nem a személyes érzelmekről szól. És aki ezt nem érti, annak nem áll jól, ha profi politikus, netalán kormányfő szerepében tetszeleg. 

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.