fokozat
Jean St'Ay
2019. augusztus 20. kedd, 11:01
Bár ne kellett volna.

Amint arról beszámoltunk, a hírneves aradi alpinista, Török Zsolt a múlt hét végén életét vesztette a Fogarasi-havasokban.

Az elhunyt hegymászó holttestét az aradi Ioan Slavici Színházban ravatalozták fel, temetését kedden 14 órától tartják az aradi Felsőtemetőben.

Közben, ahogy az ilyenkor lenni szokott, bekapcsoltak a politikusok is. Elsőként természetesen Arad önkormányzata lépett: az elöljárók úgy döntöttek, elneveznek az elhunyt alpinistáról egy városi parkot.

Kedden reggel aztán az államelnöki hivatal is kiadott egy közleményt, mely szerint Klaus Iohannis, Románia államelnöke posztumusz kitüntetésben részesíti az elhunyt hegymászót. Az indoklás: az alpinista kerrierje során elért fontos sporteredmények, a román sporthoz való jelentős hozzájárulás.

A kitüntetés: „Az Érdemért” nemzeti érdemrend lovagi fokozata.

comments powered by Disqus
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.
Nos, a szerző szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem. Ezért elsősorban Románia a hibás, na de persze, hogy mindjárt ott lohol mögötte az ellenséges Magyarország.
A taláros testület az államfőnek és a kormánynak is (részben) igazat adott a vitában, szóval nesze semmi.
A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.