Vastagbőr
Szerző: Ştefan Vlaston
2019. augusztus 19. hétfő, 10:19
Könnyedén, ha az ember olyan cinikus és érzéketlen, mint a román kormány.
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg az Adevărul oldalon közölt cikk fordítása.

Nem hiszem, hogy a jelenlegi kormány részéről lett volna nagyobb példa az érzéketlenségre. Dăncilă kormányfő, Teodorovici miniszter, Andronescu asszony részéről. Nagyon jól tudják, hogy 2000 iskolának az udvaron van a WC-je, minimális higiéniai feltételek nélkül, az életüket improvizált pöcegödrökbe esve elveszítő gyermekekkel, mégis a pótköltségvetés alkalmával elvesznek az oktatástól egymilliárd lejt, hogy mit tudom én mire fordítsák.

Nem akarom azt hallani, hogy az iskolák a polgármesteri hivatalok hatáskörébe tartoznak, a pénz pedig más költségvetési fejezetekből érkeznek. Az iskolák az állam tulajdonát képezik és egy sürgősségi kormányrendelettel el lehetett volna intézni, hogy azt a pénzt modern mellékhelyiségekre használják fel. 300 milliárd euróból, amennyi az állami költségvetés, nem tartották elsődlegesnek egymilliárd biztosítását azoknak az iskoláknak, ahol udvaron van a WC!

Mindenféle őrültségekre képesek voltak sürgősségi kormányrendeleteket kiadni

és most nem lehetett egyet több tízezer gyermek egészsége és védelme érdekében elfogadni? Az oktatási vagy a regionális fejlesztési tárcánál létre lehetett volna hozni egy főosztályt szigorúan erre a feladatra: 2000 korszerű mellékhelyiség kialakítására azokban az iskolákban, ahol ezek hiányoznak. Az egymilliárd lej 2000 iskolára elosztva iskolánként 500 000 lejt jelentett volna. Ami elég lett volna a WC-k korszerűsítésére és az iskolák felszerelésére a szükséges dolgokkal. A diákok talán szívesebben jártak volna iskolába és nem hagynák ott idő előtt. Az iskolában megtanultak volna kezet mosni és szappant használni, ha otthon nem rendelkeztek a szükséges higiéniai körülményekkel.

Vászló (Vaslui) megyében, a nagy PSD-s (Szociáldemokrata Párt – a szerk.) főnök Dumitru Buzatu úrnál 389 iskolának udvaron van a WC-je. Nem szégyelli magát, Buzatu úr? Nem ezt hívják érzéketlenségnek? Szűcsség (Suceava), Jász (Iaşi), Botosány (Botoşani) megyékben 200-nál több iskolának van az udvaron a WC-je, minden megyében külön-külön. Dăncilă kormányfő asszony, ön most éppen a térségben tartózkodik, meglátogatott akár egy udvari WC-s iskolát? Persze, hogy nem, és esze ágában sincs. Ezért fényképen megmutatok önnek egy ilyen WC-t.

A polgármesteri hivatalok 4 milliárd lejt kaptak a pótköltségvetésen keresztül

Nem hallottam arról, hogy ezt a pénzt kimondottan az iskolák korszerűsítésére adnák. A polgármesteri hivatalok alkalmazottainak a bérére fog elmenni, akik engedélyt kaptak azok megkétszerezésére, vagy akár megháromszorozására is. Nem maradt pénzük bérekre, az állam pedig ezt most megoldotta. De az állam vezetőségéből senki sem gondolt arra a több tízezer gyermekre, akik az udvarra járnak ki vécézni. Ez nehezen érthető és leírható érzéketlenség.

Ezekben a napokban több kilométeres autósorokat láttam a hegyekbe vagy a tengerhez vezető utakon. Vagy a fővárosi körgyűrűn. Mindezek, hogy Tăriceanut idézzem, a román állam, a román kormány impotenciáját bizonyítják. Mert nem képes pénzt biztosítani az ország infrastruktúrájának korszerűsítésére. Ezt az impotenciát az érzéketlenség is magyarázza.

Hogyan irányítja a kormány a pénzt?

A választási érdekei szerint. Hány szavazatot kaphatott volna azoknak a gyermekeknek a szüleitől, akik abba a 2000 iskolába járnak, ahol udvaron van a WC? 30-40 00 szavazatot. Túl kevés. A polgármesteri hivatali bérekre adták a pénzt, azt remélve, hogy ezek a pénzek szavazatokká változnak a következő választásokon. Mindennek a teteje, hogy május 26-án láthatták, átverték őket a polgármesteri hivatalok. A PSD eredménye megfeleződött, az Liberálisok és Demokraták Szövetsége (ALDE) át sem lépte a választási küszöböt. Vagyis érzéketlenek is, ostobák is. Említésre méltó választási eredmények nélkül szórják a pénzt. Eközben több tízezer gyermek jár olyan iskolákba, ahol az udvaron van a WC, minimális higiéniai körülmények nélkül, az életüket és az egészségüket kockáztatva. Azt hiszem, ennél nagyobb érzéketlenséget el sem lehet képzelni.

comments powered by Disqus
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
Több magyar tannyelvű tanintézetet is érint a szigorítás.
A nagybozintai volt aranybánya után maradt ülepítő tó és meddőhányó még mindig ontja magából a mérgező anyagokat, a problémával két évtizede nem foglalkozik senki.
Bár Románia nem szavazta meg, így is sikerült a többség szavazatát elnyerni az Európai Unió Tanácsában.
A párt szerint „bomlasztó tevékenységet” folytatott Székelyudvarhely polgármestere.
Nos, a szerző szerint nagyon úgy tűnik, hogy nem. Ezért elsősorban Románia a hibás, na de persze, hogy mindjárt ott lohol mögötte az ellenséges Magyarország.
A taláros testület az államfőnek és a kormánynak is (részben) igazat adott a vitában, szóval nesze semmi.
A caracali áldozat megmentését megkönnyítette volna, ha működnek az európai támogatással beszerzett, segélyhívásokat fogadó eszközök.
Az mondjuk érthetetlen, miért kellett másfél évet várni a döntésre.
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.