Illusztráció | Fotó: UBB
A diszkrimináció iskolapéldája
MTímea
2019. augusztus 13. kedd, 19:18
A diszkriminációellenes tanács is vizsgálja, hogy miért kell külön felvételin igazolják a román nyelvtudásukat a kisebbségiek.

Alaposan beletenyerelt a kisebbségi diákok román nyelvoktatásának kérdésébe a tanügyminisztérium, miután felmerült az a jogos kérdés: miért kell a kisebbségi diákoknak bizonyos egyetemi felvételiken bizonyítaniuk a román nyelv ismeretét, ha egyszer már leérettségiztek az állam nyelvéből? A problémát a Nép Ügyvédje egy hónappal ezelőtt tematizálta, mondván, hogy meg kellene szüntetni annak a lehetőségét, hogy

az egyetemek a felvételi keretében román nyelvvizsgára kötelezzék a kisebbségi – nem román anyanyelvű – diákokat.

Az egyik szakportál megkérdezte erről az oktatási tárcát, ahonnan váratlan válasz érkezett: a szóbeli érettségin szerzett jegy nem tükrözi, milyen szinten beszélik a román nyelvet a felvételizők, ezért eszük ágába sincs megszüntetni az egyetemi felvételire vonatkozó 2016-os szabályzat azon kitételét, mely megteremti a vizsga lehetőségét.

A válasz azért meglepő, mert egyértelműen arra utal, az oktatási tárca differenciáltan kezeli a kisebbségi és a többségi diákok román érettségijét, miközben a líceum elvégzési nyelvétől függetlenül minden diák azonos tételsort teljesít.

Ez a diszkrimináció iskolapéldája.

Nem véletlen tehát, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács nyomban eljárást kezdeményezett a hátrányos megkülönböztetés megállapítására. Asztalos Csaba, a tanács elnöke emlékeztetett: a diákok azonos feltételek között, azonos tételekkel, azonos osztályozási kritériumokkal érettségiznek román nyelvből, függetlenül attól, hogy milyen nyelven végezték el a líceumot. Miért van az akkor, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén megszerzett érettségi jegy nem egyenértékű a többségi tanulók jegyeivel? Mégis, mit igazol a román érettségi jegye, ha nem a román nyelv ismeretének szintjét? – fogalmazta meg a jogos felvetéseket Asztalos Csaba. Szerinte az oktatási minisztérium kijelentése

egyet jelent a kisebbségi oktatásban alkalmazott romántanítás teljes csődjének elismerésével.

Asztalos a Hargita megyei magyar diákok esetét hozta fel példaként, ahol – köztudott – a diákok 47 százaléka megbukott románból. Az oktatási minisztérium jelenlegi hozzáállása gyakorlatilag megkérdőjelezi azoknak a diákoknak a jegyét, akiknek sikerült teljesíteni a román érettségit, azt a benyomást kelti, hogy az ő jegyük nem ér annyit, mint egy román anyanyelvű diák jegye.

 

 

comments powered by Disqus
mberiesség elleni bűncselekményekkel gyanúsítják. Ismét.
Knónikus nemtörődömségben szenved szinte minden mioritikus vízió.
A fiatal építészeknek sikerült maguk mellé állítani pár tehetősebb vállalkozót, és az önkormányzattal is megegyeztek.
A hórukkpolitika és a villámreform legalább olyan veszélyes lehet, mint a balkáni halogatás.
A rácsok mögül ujjal mutogat a bukott kormányfőre EU-s pénzekkel kapcsolatos csalással vádolva őt.
Három napja keresik a rendőrök, a csendőrök és a hegyimentők.
A kincses város egyelőre utolérhetetlen Romániában a tömegközlekedés fejlesztésében.
Kerekes Erzsébettel, a gyermekfilozófia egyik erdélyi meghonosítójával beszélgettünk oktatásról, filozófiáról, gyermekekről.
Közbeszerzés: közbe’ szereznek.
Nemes célokkal alakult meg Kolozsváron az Erdélyi Hagyományok Háza Alapítvány.
Románia jövőképe új hegyláncok megjelenésén és megismétlődő egyéni baleseteken alapszik. Ettől eltekintve, ugyanaz a dagonya. Traian Ungureanu írása.
Eltévesztették a címet, de ha már betértek, keménykedni kezdtek. Emberükre leltek.
Ahelyett hogy elmennének egy lakatlan szigetre, pár könyvvel. Például.
Vajon tényleg egyesülhet a két párt?