Illusztráció | Fotó: UBB
A diszkrimináció iskolapéldája
MTímea
2019. augusztus 13. kedd, 19:18
A diszkriminációellenes tanács is vizsgálja, hogy miért kell külön felvételin igazolják a román nyelvtudásukat a kisebbségiek.

Alaposan beletenyerelt a kisebbségi diákok román nyelvoktatásának kérdésébe a tanügyminisztérium, miután felmerült az a jogos kérdés: miért kell a kisebbségi diákoknak bizonyos egyetemi felvételiken bizonyítaniuk a román nyelv ismeretét, ha egyszer már leérettségiztek az állam nyelvéből? A problémát a Nép Ügyvédje egy hónappal ezelőtt tematizálta, mondván, hogy meg kellene szüntetni annak a lehetőségét, hogy

az egyetemek a felvételi keretében román nyelvvizsgára kötelezzék a kisebbségi – nem román anyanyelvű – diákokat.

Az egyik szakportál megkérdezte erről az oktatási tárcát, ahonnan váratlan válasz érkezett: a szóbeli érettségin szerzett jegy nem tükrözi, milyen szinten beszélik a román nyelvet a felvételizők, ezért eszük ágába sincs megszüntetni az egyetemi felvételire vonatkozó 2016-os szabályzat azon kitételét, mely megteremti a vizsga lehetőségét.

A válasz azért meglepő, mert egyértelműen arra utal, az oktatási tárca differenciáltan kezeli a kisebbségi és a többségi diákok román érettségijét, miközben a líceum elvégzési nyelvétől függetlenül minden diák azonos tételsort teljesít.

Ez a diszkrimináció iskolapéldája.

Nem véletlen tehát, hogy az Országos Diszkriminációellenes Tanács nyomban eljárást kezdeményezett a hátrányos megkülönböztetés megállapítására. Asztalos Csaba, a tanács elnöke emlékeztetett: a diákok azonos feltételek között, azonos tételekkel, azonos osztályozási kritériumokkal érettségiznek román nyelvből, függetlenül attól, hogy milyen nyelven végezték el a líceumot. Miért van az akkor, hogy a nemzeti kisebbségek nyelvén megszerzett érettségi jegy nem egyenértékű a többségi tanulók jegyeivel? Mégis, mit igazol a román érettségi jegye, ha nem a román nyelv ismeretének szintjét? – fogalmazta meg a jogos felvetéseket Asztalos Csaba. Szerinte az oktatási minisztérium kijelentése

egyet jelent a kisebbségi oktatásban alkalmazott romántanítás teljes csődjének elismerésével.

Asztalos a Hargita megyei magyar diákok esetét hozta fel példaként, ahol – köztudott – a diákok 47 százaléka megbukott románból. Az oktatási minisztérium jelenlegi hozzáállása gyakorlatilag megkérdőjelezi azoknak a diákoknak a jegyét, akiknek sikerült teljesíteni a román érettségit, azt a benyomást kelti, hogy az ő jegyük nem ér annyit, mint egy román anyanyelvű diák jegye.

 

 

comments powered by Disqus
Egy infúzióállvánnyal. További kilenc személy megsérült.
A 45 éves aradi hegymászó három napja tűnt el.
Nincs más dolgunk, mint bekészíteni a popcornt.
Közeledik az államfőválasztás és van egy sor hasonlóság korábbi helyzetekkel. De újdonság is akad, persze.
A bíróság visszaeső bűnözőként kezelte a 64 éves férfit.
A Kreml érdeke, hogy a caracali tragédiát összekapcsolják a deveselui rakétabázissal és az Egyesült Államokkal.
Elveszítheti szülei házát a faipari óriással pereskedő Neuer Weg Egyesület alelnöke.
A Tomcsa Sándor Színház tagja csütörtök délután, 42 évesen hunyt el súlyos betegsége következtében.
Akkor mégis mi a fenének nem vehetik birtokukba a sofőrök? Nem hisszük, hogy van rá észszerű magyarázat...
A román gazdaság azért működőképes, mert a jól végzett munka évszázadok óta beépült a Bánság és Erdély létezési modelljébe és természetébe, propaganda és fellengzős dicsekvés nélkül.
A munkaképes lakosság csaknem negyede hiányzik az országból.
Újabb vitaindító elképzelés született, melyet a diákok máris elleneznek.