Illusztráció | Fotó: Pixabay
Kórház a város szélén
MTímea
2019. augusztus 9. péntek, 17:02
Pénteken elfogadták az évek óta csak tervek szintjén létező kolozsvári regionális kórház megvalósíthatósági tanulmányát. Ez még mindig egy kis lépés a megvalósulás felé, de nagy lépés az elmúlt évek totojázásához képest.

A kolozsvári regionális kórház a romániai beruházások körüli bénázások egyik iskolapéldája lehetne, annyit csűrték-csavarták az Európai Bizottság által támogatott gigantikus kórház építésének ügyét. Évekig ment az egymásra mutogatás Kolozsvár és Bukarest között a késlekedések okát illetően, ami majdnem oda vezetett, hogy szinte kifutottak a 2020-ban záruló költségvetési időszakból a tervezett beruházással.

Ennyi totojázás után, már talán senki sem hitte komolyan azt, hogy eljön a pillanat, és az illetékes minisztériumközi bizottság elfogadja a kórház megvalósíthatósági tanulmányát. Az egészségügyi tárca legújabb közleménye szerint

a Szászfenesen megépülő kórház 849 fekvőbeteg ellátására lesz alkalmas.

Az észak-nyugati régió kórházhálózatának legfontosabb létesítményeként a legbonyolultabb kórházi beavatkozások helyszíne lesz, aminek biztosításához magas színvonalon képzett orvosokkal és fejlett technológiával fog rendelkezni. (Már ha marad annyi képzett orvos a városban addig, amíg felépül).

A beruházás 500 millió euróba kerül, amit vissza nem térítendő EU-s pénzből, kormánytámogatásból és más – meg nem nevezett – forrásokból biztosítanak. A következő lépés a műszaki és gazdasági mutatók elfogadása, majd a tervezésre és építésre vonatkozó közbeszerzési eljárások meghirdetése lesz.

Ezzel párhuzamosan folyamatban a craiovai és a iaşi-i kórházak ügyének előbbrevitele is,

az egészségügyi minisztérium szerint a legjobban az utóbbi áll.

Várhatóan a kormány augusztus végén fogadja el a kolozsvári kórház műszaki és gazdasági mutatóit, októberben pedig végre valahára benyújtják a finanszírozási kérelmet az Európai Bizottsághoz. Ha Isten és a kormány is úgy akarja.

 

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.