apró növekedés
Edgár
2019. augusztus 7. szerda, 13:58
Úgyis kattintani fognak, mert pénzről van szó.

Csak abban a statisztikában hiszek, amit én magam hamisítok – mondta volt állítólag Churchill, bár újabban az is vita tárgya, hogy valóban mondott-e ilyet. Mint ahogy az is vita tárgya lehet immár, mit kezdjünk azzal a kőkemény 41 lejes (1,3 százalék!!) átlagbér-emelkedéssel, amit júniusban mért az Országos Statisztikai Hivatal (INS) az előző hónaphoz képest. Én mindenesetre SMS-ben már be is rendeltem estére a rekesz Cristal pezsgőt a szokott helyen – aki jön, csak bögrét hozzon.

A mallorcai nyaralón azért még gondolkodom, egyrészt állítólag George Clooney is érdeklődik, másrészt nem mind arany, amit forrón esznek. A teljes és lehangoló igazság ugyanis az, hogy egyrészt az átlagos bérnövekedés nem átlagosan oszlik meg a különböző területeken, másrészt sok helyen mindössze arról van szó, hogy a dolgozók júniusban kapták meg az éves vagy trimeszteri jutalékokat, üdülési csekkeket és egyéb pótlékokat, így az enyhe növekedés ezeknek tudható be.

A legnagyobb béreket a kohászatban és a kőolaj-feldolgozás területén dolgozók vihették haza ebben a hónapban (átlagosan 8245 lej), míg a másik véglethez a textiliparban tevékenykedők képviselik (átlgosan szerény 1776 lejjel). A legnagyobb csökkenéseket májushoz képest a kőszén-, kőolaj- és földgázkitermelés, valamint a pénzügyi közvetítés (a biztosításokat és nyugdíjalapokat leszámítva) területén dolgozók szenvedték el, a legszembetűnőbb növekedésnek pedig a már említett kohászok és kőolaj-feldolgozók örülhettek; a közalkalmazottak közül a tanárok bérei emelkedtek leginkább.

Összességében azonban többnyire arról van szó, hogy ahol csökkenést mértek májusról júniusra, ott a munkatársak májusban kapták meg az extra jutalékaikat, ahol pedig növekedést, ott júniusban. Amúgy meg, ha azt plusz 41 lejt, amivel átlagosan nőttek a fizetések, most fognám, és elégetném, nem roppanna meg az univerzum egyensúlya. Ennek a statisztikának sem volt sok értelme.

(Vajon a statisztikai hivatal munkatársai mennyit keresnek?)

Egyébként az átlagbér júniusban nettóban 3142 lej, bruttóban 5127 lej volt. Ön ennél kevesebbet keres? Lehet én is visszamondom a pezsgőt…

(A cím csak poén volt.)

comments powered by Disqus
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.