Kép: Székely Hírmondó
napi medve
béel
2019. július 30. kedd, 08:09
Pedig egy teljes napon keresztül az összes helyi hatóság képviselői ott malmoztak a potenciális veszélyt jelentő, sérült állat mellett.

Ismét teljes valójában mutatkozott meg a túlközpontosított, Bukarest-centrikus romániai rögvalóság a háromszéki Bodokon, ahol a helybeliek és a helyi hatóságok egy teljes napon keresztül toporogtak egy helyben egy sérült medve mellett, mivel hosszú órákig kellett várni a bukaresti engedélyre ahhoz, hogy elaltassák az állatot – írja a Székely Hírmondó.

Az egyik helybeli férfi még hétfőn reggel futott össze a medvével az Olt folyó partján: dohányozni ment le, és a medve egy méterre tőle egyszer csak elbőgte magát. Tragédia azért nem lett az esetből, mert az állat szemlátomást sérült volt, reggel üthette el a vonat, a baleset során gerincsérülést szenvedhetett, hátsó lábait ugyanis alig tudta használni.

A férfi ekkor értesítette a hatóságokat, a vadőr és a rendőr ki is érkezett, a medve viszont ekkor átvonszolta magát a folyó túlsó partjára, ahol befészkelte magát egy, a folyó partján álló fa gyökerei közé a vízben.

És akkor itt az abszurd romániai valóság:

bár minden illetékes hatóság – a rendőrség, a csendőrség, a környezetvédelmi hivatal, a polgármesteri hivatal képviselői, a vadőr – képviselője jelen volt, döntést senki nem tudott hozni.

A papírokat rekordsebességgel összeállították és továbbították Bukarestbe, de délutánig semmi válasz nem érkezett.

A lapnak Sebastian Cucu prefektus azt mondta: három különböző számon próbálta elérni a minisztériumot, hogy sürgesse a döntéshozatalt.

A hétfő kora délutáni tényállás még az volt, hogy a medve ott ült a gyökerek között, az „őrzők” pedig abban reménykedtek, hogy az est leszállta előtt megkapják az engedélyt, hogy elaltassák az állatot. Ez ügyben beszereztek egy altatólövedéket a mikóújfalusi állatorvostól, és kértek egy ketrecet Tusnádfürdőről, hogy abban helyezzék el a medvét, míg az orvos megvizsgálja.

Fodor István polgármester figyelmeztetett:

a medve elfogására tett kísérlet nem biztos, hogy jó lesz, mert az állat megfulladhat.

Kijelentésébe szorult némi prófétai jelleg, ugyanis az illetékesek végül hosszas huzavona után megkapták az engedélyt, elaltatták a medvét, megkötötték kötővel és kihúzták –  ám, mint kiderült, az állat ekkorra már elpusztult. Kora este az állatorvosra vártak, amely boncolással állapítja meg a halál okát.

Hát így védik Romániában a polgárokat és az állatokat 2019-ben.

comments powered by Disqus
Hatalmas a különbség Románia megyéi között a lakosság pénzköltése szempontjából. Az európai átlagtól olyan messze vagyunk, mint ide Svájc.
Csak van egy „apróság”, mely továbbra is akadályozza az óceánokon átívelő járatok bevezetését: a Kis-Szamos.
Most döntse el mindenki, érdemes volt-e ebben a formában megbuktatni a Dăncilă-kabinetet.
És nem minden román érti meg azt sem, hogy nem annyira a dákkorszak, mint a kommunista korszak szülöttje. Interjú Lucian Boia történésszel.
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.