Fotó: Ebihoreanul.ro
Pályára állnak
papmeli
2019. július 26. péntek, 16:55
Hamarabb is eszükbe juthatott volna.

Izgalmas versengés vette kezdetét pénteken Bihar megyében: a román hatóságok versenyezni akarnak a magyarokkal abban, hogy ki építi meg hamarabb a maga, a határ két oldalán lévő autópálya-szakaszát. Azaz az észak-erdélyi autópálya Bors és Bihar község közötti részét, illetve az M4-esre vezető M35-ös anyaországi sztrádaszakaszt.

Nem más sarkallja versenyre az építtetőt, mint Răzvan Cuc szállítási miniszter,

aki pénteken elégedetten nyugtázta a helyszínen, hogy a határ menti munkálat nagyon gyors ütemben halad, egyetlen hónap alatt 20 százaléka valósult meg.

Az építtető nagyváradi Selina-Trameco vállalat vezetője, Beniamin Rus szerint karácsonykor már közlekedni lehet ezen a szakaszon, akkora kötik össze a magyar sztrádával. Már ha elkészül addig, Cuc ugyanis megelőzné szorgalomban szomszédait, akik előnyben vannak, hiszen két éve kezdték el a munkát.

A miniszter szerint a bihari építőtelep példaértékű:

„jól néz ki, rendezett, megfelelő a mozgósítás” – sorolta a dícsérő jelzőket a helyszínen. Ennek ellenére tovább sürgette a dolgot:

„Gyertek, siettessük meg kicsit, adjunk energikusabb hangot, úgyis az egész világ azt mondja, hogy Romániában nem mozdul előre az autópálya-építés. Én azt hiszem, hogy az utóbbi időszakban igenis mozdul, román vállalkozókkal, amit fontos hangsúlyozni” – mozgósított Cuc.

Az észak-erdélyi autópálya Bors–Bihar közötti szakasza 134 millió lejből épül, a munkával 2020 augusztusában kell elkészülni.

comments powered by Disqus
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.
Simán kikapott Horvátországtól, de a Szlovákia–Wales döntetlennek köszönhetően megőrizte továbbjutási esélyeit az Eb-selejtezőkben.
Teodorovici talán mindenkit emlékeztetni akart, kikkel is volt dolgunk az elmúlt időszakban.
A kormánybuktatás után Romániának sürgősen kellene egy megfelelő biztosjelöltet találni az Európai Bizottságba. Máris felmerült pár név.
Oké, hogy megbukott a PSD-kormány, oké, hogy kitört a demokrácia, a jólét meg minden, de hahó, a magyarok közben megint Erdély elsinkófálásán mesterkednek.
Csodák márpedig vannak.
A parlament megszavazta a bizalmatlansági indítványt.