kis városi csoda
Szerző: Szántai János
2019. július 19. péntek, 12:09
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.

Emlékeznek még a szinte azonnal elmémesedett „Kinyílott a pitypang. Megírom!” szlogenre? Na, valami teljesen más történt a kincses város kellős közepén, a Minorita utca és a Király utca sarkán. Még pontosabban: a kolozsvári zeneakadémia tövében. Tessék csak nézni:

A mindennapok szürke aszfaltjából előtört az élet. Tudják, ahogy a Jurassic Parkban is mondják: Life finds a way. Az élet utat tör magának. És nem is akármilyen élet. Ez a lángoló csoda a Papaver rhoeas néven szerepel a botanikai tudomány nagykönyvében. Idekint, az aszfaltszürke mindennapokban mi csak pipacsként ismerjük. Azon is eltöprengtünk kicsit, vajon miért pont itt tört magának utat az élet e törékeny formája. Tudjuk (nem feltétlenül tudósoktól), hogy a növények beszélgetnek, éreznek, szeretnek, gyűlölnek és vannak köztük zenerajongók is, szép számmal. Talán ez az oka, hogy a képen látható pipacs épp a muzsika templomának tövében vert tanyát.

Ám ez a kis városi csoda sajnos nem tart sokáig. Hamarosan nyoma vész. Visszasüllyed az aszfaltba, hogy újabb száz év múlva merüljön fel valahol, ahogy a mese mondja. Addig viszont tessék, itt van, lehet gyönyörködni benne.

comments powered by Disqus
Mert azok a francos kisebbségek állandóan elnyomják őket a saját szent földjükön. Mint anno, a grófok.
Miért sajnálják ki a mogyorót a csokiból, ha az román piacra kerül? Hány termék alkalmaz kettős mércét Nyugat és Kelet között?
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.