Fotó: Digi24
Véd és eltakar
papmeli
2019. július 18. csütörtök, 14:06
„Ahogy nálunk aszfaltoznak, nem aszfaltoznak úgy sehol” sorozatunk újabb része következik.

Nem kellett sokat várni, alig pár hét csend után ismét akcióba léptek kedvenc útépítő munkásaink, a fekvőrendőrt is leaszfaltozó aszfaltbetyárok. Abban nem vagyunk biztos, hogy Zsilvásárhelyen is ugyanaz a csapat látott munkához, mint múlt hónapban Suceava megyében, a munkamódszer azonban azonos, ugyanazon az egyetemen tanulhatták.

A Suceava megyei Fălticeni június végén került be a hírekbe amiatt, mert egy útfelújítás során a fekvőrendőrt is leaszfaltozták a munkások. Most Zsilvásárhely egyik városnegyedében figyeltek fel újra az egyedi, egyelőre csak Romániában látott munkamódszerre.

Fotó: Digi 24

A Zsil-völgyi aszfaltbetyárok már csak azért sem fáradoztak a fekvőrendőrök felszedésével, mert azokat alig két hete fektették le, épp a környékbeliek kérésére. Most újra kérhetik, a rájuk öntött aszfalt miatt egyetlen sofőrnek sem szúrnak majd szemet és bírnak rá a lassításra.

Sőt, hamarosan a teljes munkálatot megismételhetik a kreatív útépítők, hiszen az így leöntött aszfalt megrepedezik, állítják a szakemberek. Marcel Romanescu polgármester szerint nem fognak addig várni, a leaszfaltozott fekvőrendőröket felszedik, újabb aszfaltréteget öntenek alájuk, majd visszateszik, ezúttal a friss útburkolatra. Miért ne dolgoznának kétszer, ha lehet?

A románok aszfaltozási tehetségének nem ez az egyetlen bizonyítéka, az említett Suceava megyei eset mellett még ITT és ITT írtunk eredeti aszfaltozási ötletekről.

comments powered by Disqus
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.