hibahengersor
Jean St'Ay
2019. július 18. csütörtök, 18:34
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?

Még nem kopogtat az ajtón az elnökválasztás, az európai parlamentit csúnyán elbukó PSD azonban máris nyakig merül a kampányba. Viorica Dăncilă miniszterelnök asszony és pártelnök országjáró körútra indult sleppjével. Szépen megérkeztek Mehedinți megyébe, ahol le is zajlott a pompás pártgyűlés. Itt történt, hogy a lelkes pártemberek – talán az izgalom okán, talán nem – egymás után szállították a jobbnál jobb poénokat, vagyis méretes hülyeségeket mondtak.

Az egyik képviselő például (a nevét teljesen fölösleges leírni is, megjegyezni is) ezt találta felszólalni (hogy belehelyezkedjünk a facsart nyelvi közegbe):

„Úgy idéznek (értik, ezen úriember mondatait mások idézik, virális – a szerk.), mint a demokrácia hívét, ami a nép általi vezetést jelenti (…) Ezért, első alkalommal amióta tag vagyok 20 éve, létezik… szükség van versenyre, mert másképp minden sablonná változik és nem marad más hátra, mint hogy visszatérjünk a régi szokásokhoz, az egységhez...”

Mondta ezt az úr azután, hogy a pártgyűlésen többször is szavazásra került sor és a jelenlevők olyan egységesen szavaztak, mint egy betontömb.

Na de van még baromság, ne tessék ellapozni! Egy másik felejthető nevű képviselő úr ezt találta mondani:

„Biztosítom Önöket, hogy meg fogjuk nyerni az elnökválasztást, ahogy szoktuk és ahogy Önöket is megszoktattuk.”

Ööö, hogy is tetszett mondani? A PSD a forradalom óta összesen háromszor nyert elnökválasztást, utoljára 2000-ben!
És akkor a végén jöjjön a legszebb. Ez is egy úr, képviselő, fontos ember, na. Ezt mondta (figyelem, ez az úr barokkosan fogalmaz):

„Úgy legyen, hogy a jövő visszaigazolja a 2016-os évet, úgy legyen, hogy mi megmaradjunk, mint e nép sorsát vezető párt. (Na kész, jöhet a napalm, bár ezt még sikerült nyelvileg helyesen elmondania – a szerk.) Legyen sikerünk és Isten segítsen minket helyi és országos szinten, hogy újraépítsük, amit elvesztettünk, hogy jól sztartoljunk (pont így – a szerk.) az elnökválasztáson és minden lelkesedéssel úgy csináljuk annak, akiért… (na, itt elveszett kicsit az úr a barokk csalitban – a szerk.)… aki folyton obskurált minket (ajvé, az úr aztat akarta mondani elegántosan, hogy obstruált, de nem gyütt nekije össze – a szerk.), hogy ne tudjuk megvalósítani a céljainkat, a jelenlegi elnökről, Iohannisról van szó, veszítse el a Cotroceni-i bejutást, mert akkor megint konfliktuális helyzet lesz és megint a nép fogja viselni bizonyos félszegségek, ha nem épp raccsolások terhét (na jó, erre már csak annyit tudunk kérdezni: WTF? – a szerk.) azon személy részéről, akinek egyenlő távolságot kellene tartania.”

Huhh, ezt nem volt könnyű lefordítani. Na kérem, hát így áll és így beszél a román elit. Megnyugtató viszont némileg, hogy Dăncilă asszony ezúttal nem bakizott. Különös! Vajon magánórákra jár?

comments powered by Disqus
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.