otthon az itthon?
gycsaba
2019. július 17. szerda, 17:39
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.

Romániának rendszeresen rémisztő statisztikákat kell zsebre tennie a lakosság kivándorlásával kapcsolatban, és nincs ez másképp a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD)  által bemutatott friss felmérés esetében sem.

A rendelkezésre álló adatok azt mutatják,

2000 és 2018 között legkevesebb 630 000 olyan gyerek született külföldön, akinek az anyja vagy az apja román állampolgár.

Az ugyanebben az időszakban tapasztalt romániai népességcsökkenés – 22,4 millióról 19,5 millióra – egyértelműen a kivándorlással magyarázható.

Pontos adatok „természetesen” nincsenek ezzel kapcsolatban (sem), de ez a felmérés arról beszél, hogy legalább 3,6 millió román állampolgár él az Európai Gazdasági Együttműködési Szervezet tagállamaiban 2015 és 2016 között,

a romániai migránsok 54%-a nőnemű.

2017-ben például – abban az évben, amikor több román gyerek született külföldön, mint otthon – Olaszországban, Spanyolországban és Nagy-Britanniában (itt élnek a legnagyobb román közösségek) legalább 40 000 román állampolgárságú felmenőkkel rendelkező gyerek született.

S ha ez még mindig nem elég, itt van még egy sor adat, amely számos kérdést vet fel arról, hogy miként viszonyulnak a román állampolgárok a mobilitáshoz, hogyan képzelik el a jövőjüket: a felmérés kitér arra is, hogy a Romániában élők 25 százaléka nyilatkozott úgy, hogy elhagyná az országot egy jobb élet reményében.

Mi több, a 15 és 24 év közöttiek mintegy fele válaszolta azt, hogy külföldre költözne.  

comments powered by Disqus
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.