autópornó
Szerző: Szántai János
2019. július 13. szombat, 19:38
Kolozsváron felvonultak az autóvilág kapitalista és kommunista dívái. A régiek. Az igaziak. Tessék, lehet ámuldozni.

Autóelegancia-versenyt szerveztek a kolozsvári sétatéren, a Kaszinó épülete mellett. Régi és elképesztően szép autókkal, díjakkal, ahogy kell. Kisétáltunk, még a délutáni eső előtt és megnéztük a csodamasinákat. Be kell vallanunk, hogy a csillogó fémtesteket, bőr üléseket, méltóságteljes formákat látva azonnal megértettük, miért tudnak annyira rajongani az ilyesmiért azok, akik az ilyesmiért rajonganak. Azért fél szemmmel a rajongókat is figyeltük. A fenti képen a gépkocsik igazi brit arisztokratája látható. Rolls Royce, naná! Ő nézzett velünk farkasszemet, amint a helyszínre értünk. De nem csak a kezdet volt ilyen erős. A folytatás is.

 

Ha azt gondolják, hogy a múltból előpattant bődületes járgányok csak kívül varázslatosak, hát nagyot tévednek! Bepillantottunk egy Porsche belsejébe. Nézzék az autó szívét, vérereit, szinte lüktetnek. Ahogy ez a motor felbőg... Mint szarvasnász idején a tizenhatos bikáké, olyan a hangja.

 

És úri autóknak úri Úrnőjük van. No meg libériás sofőrje! Egyenruhában, tányérsapkával, ahogy kell. Csak a kesztyű hiányzott. De talán csak azért, mert a sofőr úr éppen pihent.

 

De nem csodálkozunk azon, hogy úrnők járnak az ilyen autók körül, illetve suhannak bennük. Nézzék ezt a tükröt! Még a hátoldalától is meg lehet kérdezni, hogy: Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb e vidéken?

 

Persze, modern korunkban akadnak olyan )úr)nők is, akik csak behajítják magukat egy ilyen patinás masinába és bámulják a telefonjukat.

 

Nem úgy mások! Íme, egy igazi úrinő. Egy ilyen kormány mögé csakis fehér (!) kesztyűben ül. Na, így kell ezt csinálni, hölgyek-urak! Ja, most már csak egy ilyen Merci kell.

 

A nagyok mellett természetesen ott voltak a kicsik is. Meg a nagyon kicsik. Mint ez a kis Fiat, e törpe gép a hatalmas emberek mellett.

 

És ez történik, amikor az egyik hatalmas ember bepréseli magát az apró Fiatba. Nyögdécselés, lihegés, karosszéria-recsegés. Persze, az a rossz, aki rosszra gondol. Inkább vicces a látvány.

 

Az arisztokratikus és kapitalista Nyugat teremtményei mellett nyilván ott voltak a versenyen a proletár és kommunista Kelet kitalálmányai. Talán sokan emlékeznek a Dácsia (Dacia) 1100-asra az Aranykorból.

 

Ez a piroska feltehetően annyira szégyellte magát az úri társaságban, hogy összezsugorodott. De azért felismerhető, ugye?

 

Talán ez a másik piroska volt a dácsiazsugorodás oka. Tessék nézni, igazi fétisobjektum! És ha jól megnézik a részleteket, egy perc alatt az is kiderül, milyen autófajról van szó.

 

A nap képe mégis ez lett. A bűbáj maga. Apa és lánya veri a blattot egy régi-régi Mercedes csomagtartójában. Na és akkor most el lehet gondolkodni az arisztokrata múlt és a demokrata jelen közötti különbségeken.

 

Apropó, emlékeznek még a keleti blokk autóiban a hátső szélvédő mögött fejüket a gép ringására szomorúan ingató ebekre? Itt is volt egy. Micsoda nosztalgiaspirál!

 

A sziporkázó járgányok természetesen magukra vonták a közelb enegymásnak örök hűséget esküdöző ifjú párok és sleppjeik figyelmét is. Át-átugrottak hát az alléra egy-egy fotózás erejéig. Hogy majd mutogathassák unokáiknak (ha lesznek), hogy nézd, kisunokám, milyen autókkal jártunk annak idején.

 

A végére hagytuk a kedvencünket. Őszintén, mi ennek a Chevrolet Corvette Stingraynek adnánk a nagydíjat. Nem olyan elegáns, mint az arisztó Rolls Royce-ok vagy Mercedesek, nem olyan bohém, mint a sportos Fiat (na nem a kicsi) vagy a Porsche, de nézzék, milyen... mint egy fehér tigris!

 

Igen, szégyen, nem szégyen, ez volt az a pillanat, amikor a fotós elragadtatta magát egy kicsit, lefeküdt a földre és lefotózta magát a fantasztikus gép csillogó keréktárcsájának tükrében. Bocsássanak meg neki! Kicsit rajongóvá vált ő is.

 

comments powered by Disqus
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.
A hanyagság ha fájna, sokan üvöltenének a közlekedési minisztériumnál.
A 21. Szent István-napi Néptánctalálkozó alkalmából. Az üvegolvasztó melegben. Minden tiszteletet és tapsot megérdemelnek.
Megrázó családi, személyes történetekkel indult a Kolozsvári Magyar Napok rendszerváltásról, kommunizmusról, diktatúráról szóló sorozata.
Érdekes megoldást talált ki a kolozsvári önkormányzat a kritikus bölcsődehiány enyhítésére.
Huszonnégy művész mutatta meg, mi jut eszébe a generációkon átívelő családi mintákról.
Ugye senki nem lepődött meg? Beszédes számsorok következnek.
Bár ne kellett volna.