autópornó
Szerző: Szántai János
2019. július 13. szombat, 19:38
Kolozsváron felvonultak az autóvilág kapitalista és kommunista dívái. A régiek. Az igaziak. Tessék, lehet ámuldozni.

Autóelegancia-versenyt szerveztek a kolozsvári sétatéren, a Kaszinó épülete mellett. Régi és elképesztően szép autókkal, díjakkal, ahogy kell. Kisétáltunk, még a délutáni eső előtt és megnéztük a csodamasinákat. Be kell vallanunk, hogy a csillogó fémtesteket, bőr üléseket, méltóságteljes formákat látva azonnal megértettük, miért tudnak annyira rajongani az ilyesmiért azok, akik az ilyesmiért rajonganak. Azért fél szemmmel a rajongókat is figyeltük. A fenti képen a gépkocsik igazi brit arisztokratája látható. Rolls Royce, naná! Ő nézzett velünk farkasszemet, amint a helyszínre értünk. De nem csak a kezdet volt ilyen erős. A folytatás is.

 

Ha azt gondolják, hogy a múltból előpattant bődületes járgányok csak kívül varázslatosak, hát nagyot tévednek! Bepillantottunk egy Porsche belsejébe. Nézzék az autó szívét, vérereit, szinte lüktetnek. Ahogy ez a motor felbőg... Mint szarvasnász idején a tizenhatos bikáké, olyan a hangja.

 

És úri autóknak úri Úrnőjük van. No meg libériás sofőrje! Egyenruhában, tányérsapkával, ahogy kell. Csak a kesztyű hiányzott. De talán csak azért, mert a sofőr úr éppen pihent.

 

De nem csodálkozunk azon, hogy úrnők járnak az ilyen autók körül, illetve suhannak bennük. Nézzék ezt a tükröt! Még a hátoldalától is meg lehet kérdezni, hogy: Tükröm, tükröm, mondd meg nékem, ki a legszebb e vidéken?

 

Persze, modern korunkban akadnak olyan )úr)nők is, akik csak behajítják magukat egy ilyen patinás masinába és bámulják a telefonjukat.

 

Nem úgy mások! Íme, egy igazi úrinő. Egy ilyen kormány mögé csakis fehér (!) kesztyűben ül. Na, így kell ezt csinálni, hölgyek-urak! Ja, most már csak egy ilyen Merci kell.

 

A nagyok mellett természetesen ott voltak a kicsik is. Meg a nagyon kicsik. Mint ez a kis Fiat, e törpe gép a hatalmas emberek mellett.

 

És ez történik, amikor az egyik hatalmas ember bepréseli magát az apró Fiatba. Nyögdécselés, lihegés, karosszéria-recsegés. Persze, az a rossz, aki rosszra gondol. Inkább vicces a látvány.

 

Az arisztokratikus és kapitalista Nyugat teremtményei mellett nyilván ott voltak a versenyen a proletár és kommunista Kelet kitalálmányai. Talán sokan emlékeznek a Dácsia (Dacia) 1100-asra az Aranykorból.

 

Ez a piroska feltehetően annyira szégyellte magát az úri társaságban, hogy összezsugorodott. De azért felismerhető, ugye?

 

Talán ez a másik piroska volt a dácsiazsugorodás oka. Tessék nézni, igazi fétisobjektum! És ha jól megnézik a részleteket, egy perc alatt az is kiderül, milyen autófajról van szó.

 

A nap képe mégis ez lett. A bűbáj maga. Apa és lánya veri a blattot egy régi-régi Mercedes csomagtartójában. Na és akkor most el lehet gondolkodni az arisztokrata múlt és a demokrata jelen közötti különbségeken.

 

Apropó, emlékeznek még a keleti blokk autóiban a hátső szélvédő mögött fejüket a gép ringására szomorúan ingató ebekre? Itt is volt egy. Micsoda nosztalgiaspirál!

 

A sziporkázó járgányok természetesen magukra vonták a közelb enegymásnak örök hűséget esküdöző ifjú párok és sleppjeik figyelmét is. Át-átugrottak hát az alléra egy-egy fotózás erejéig. Hogy majd mutogathassák unokáiknak (ha lesznek), hogy nézd, kisunokám, milyen autókkal jártunk annak idején.

 

A végére hagytuk a kedvencünket. Őszintén, mi ennek a Chevrolet Corvette Stingraynek adnánk a nagydíjat. Nem olyan elegáns, mint az arisztó Rolls Royce-ok vagy Mercedesek, nem olyan bohém, mint a sportos Fiat (na nem a kicsi) vagy a Porsche, de nézzék, milyen... mint egy fehér tigris!

 

Igen, szégyen, nem szégyen, ez volt az a pillanat, amikor a fotós elragadtatta magát egy kicsit, lefeküdt a földre és lefotózta magát a fantasztikus gép csillogó keréktárcsájának tükrében. Bocsássanak meg neki! Kicsit rajongóvá vált ő is.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31986
Ilyen sem történik minden nap a kis erdélyi magyar politikai prérin.
Vajon mit tenne az ortodox egyház, ha a teniszcsillag történetesen görög-katolikus lenne?
A szerző szerint Románia lassan bekerül a szamárpadba, Magyarország és Lengyelország mellé. Igen ám, csak a mioritikus hazából hiányoznak az ütőképes politikusok.
Álorvosok után álbetegek – így élünk mi.
Ijesztő állapotokat fedett fel az idei Someș Delivery.
Gödrök, buldózerek, daruk és romok között nem lehet normálisan élni. Andrei Pleșu kiváló írása.
Pedig a kampányban még a diákok ingyenes utaztatását is meglebegtették. De ez egy ilyen ország.
Sorina Pintea ilyen stratégiával akár belügyminiszternek is elmenne.
Méltóságos és mioritikus hazai, továbbá demokratikus európai hölgyek és urak, most lehet mondani, hogy ebben a Romániában milyen szépen rendezték a kisebbségi ügyeket.
Mintha az utak végül összeesküdtek volna ellene.
Kolozsváron felvonultak az autóvilág kapitalista és kommunista dívái. A régiek. Az igaziak. Tessék, lehet ámuldozni.
Először nyert egyéniben román teniszező a londoni füves pályás Grand Slam tornán.
Enyhén javult a sikeresen vizsgázók országos aránya.
Az esélylatolgatáson kívül összefoglaljuk, mi változott a jó öreg Liga 1-ben.