Fotó: Facebook|Szabo Tunde
nevesítés
papmeli
2019. július 11. csütörtök, 17:16
Már nem tudjuk követni, hogy kinek a közbenjárására, de lehet, hogy nem is fontos.

Lassan kezdett szappanoperához hasonlítani a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskolában kibocsátott helytelen, magyartalan oklevelek ügye. Miután a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) szülői jelzésre nyilvánosságra hozta, hogy a magyar diákok nevei helytelenül, ékezetek nélkül kerültek fel a dokumentumokra, a Facebook-on valóságos kereszteshadjárat indult.

A Cemo feljelentéssel, az illetékes hatóságok – tanfelügyelőség, oktatási minisztérium – közbenjárásával próbált nyomást gyakorolni az iskola vezetőségére, míg Tatár Lehel POL-os önkormányzati képviselő

a tanintézet vezetőtanácsának tagjaként kérte a javítást az igazgatótól.

Azt az ígértet kapta, hogy még ma korrigálják a hibát. Ezt a Cemonak is jelezte a civil szervezet Facebook-oldalán, de annak működtetői törölték a hozzászólását. Maga sem érti, hogy miért.

Nos, ma újabb hozzászólás érkezett. Most már ahhoz a kora délutáni poszthoz, melyben a Cemo arról ír, hogy az igazgatónő továbbra is megtagadja az oklevelek kijavítását. Ezúttal Vincze Csilla, az iskola aligazgatója szólt hozzá érintettként az ügyhöz, miután az aktivisták személyesen szólították meg a posztban.

„A minisztériumi felszólítás ellenére sem akarja az igazgató a diplomákat kicserélni, szerencsés lenne ha az iskola magyar tanárai és az RMDSZ jóváhagyásával kinevezett magyar igazgató, Vincze Csilla is tenne az ügy érdekében valamit”

– írta bejegyzésében a Cemo.

 

Tett, állítja hozzászólásában Vincze Csilla,

hozzátéve, hogy szabadságon lévén csak ma, iskolán kívüli forrásból értesült az esetről.

„A mostani helyzetállítás alapján (most beszéltem az igazgatóval és ezt szabadságom ideje alatt tettem meg), újra kiállították a tizenhat iskolai bizonyítványt, amit már át is vettek a diákok”

– írta ezelőtt egy órával az aligazgató. Aki szerint a három oklevél javítása is elkezdődött, egyet átadtak, és várják az újabb nyomtatványokat, ezeket ugyanis a tanfelügyelőségtől kapják az iskolák.

„Tehát folyamatban van az iskola által elkövetett hibák javítása. Máskor a pontos információ végett, és a nevem feltüntetése előtt tessék személyesen felvenni velem a kapcsolatot”

– zárta hozzászólását Vincze Csilla. Aki azt is felrótta a Cemo aktivistáinak, hogy RMDSZ-es aligazgatóként emlegetik, holott nem is tagja a szövetségnek.

 

Mi már csak remélni merjük, hogy megoldódik az ügy, és a diákok helyesen kiállított oklevelekkel mehetnek beiratkozni kilencedik osztályba. És azt is, hogy a szomorú esetet senki nem használja politikai hangulatkeltésre… Még a civilek sem.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31960
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.