Képünk illusztráció. Fotó: a Liviu Rebreanu Általános Iskola Facebook-oldala.
felháborító
papmeli
2019. július 10. szerda, 13:58
Egy iskolában elírták a magyar diákok nevét. A civilek tiltakoztak, egy önkormányzati képviselő intézkedett.
FRISSÍTÉS
Már holnap javítják a rosszul írt magyar neveket a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskolában, ígérte Tatár Lehel városi tanácsosnak az igazgató.
A Szabad Emberek Pártjának (POL) önkormányzati képviselője a tanintézet vezetőtanácsának tagjaként érezte kötelességének megoldást találni a Cemo által jelzett problémára, ezt pedig hozzászólásban is jelezte a civil szervezet Facebook-oldalán.
A hozzászólásból kiderül, hogy két iratról van szó: az oklevelet a tanfelügyelőség küldi az iskolákba, amit helyben töltenek ki, míg a másik bizonylatot ott nyomtatják, ezen az elmúlt évek tanulmányi átlagai szerepelnek (foaie matricolă).
Mivel hivatalos okmányokról van szó, az adatok hitelességéért az iskola vezetősége felel és az esetleges hibákat kötelesek kijavítani. Ez már holnap megtörténik azon diákok esetében, akik jelezték a hibát.
„Sajnos akik nem jelzik a hibát, azokon nem lehet segíteni” – írta Tatár Lehel.
Az önkormányzati képviselő bejegyzését utólag törölték a Cemo Facebook-oldaláról.

 

Diszkriminatív eljárásra hívták fel a figyelmet a szülők Marosvásárhelyen, ahol évek óta bevett gyakorlat, hogy a kétnyelvű iskolákban mellőzik a magyar feliratokat, ügyintézést. Nos, ezúttal még messzibbre mentek:

a magyar gyerekek nevét írták helytelenül… az oklevelekre.

A Liviu Rebreanu Általános Iskola vezetőségének magyar diákokat megalázó, diszkriminatív eljárására a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) hívta fel a figyelmet. A kéttagozatos iskolában a magyar diákok neve ékezetek nélkül került fel a nyolcadik osztály elvégzését tanúsító oklevelekre, anyakönyvi kivonatokra.

Az iskolaigazgató és titkárnő azzal indokolta a bakit, hogy a titkárságon használt szerver nem ismeri a magyar ékezeteket. Ellenben a románt igen, tehát diszkriminálja a magyar diákokat. És

az iskolavezetés ezzel el is intézte volna az ügyet.

A Cemo szerint a helyzet amiatt súlyos, mivel a gyerekeknek ezekkel az iratokkal kell kilencedik osztályba iratkozni.

A civil szervezet bírósági eljárást indított az iskola ellen, illetve fegyelmi eljárást kért Cuciurean Mimi Ionica igazgató ellen a tanfelügyelőségnek és a minisztériumnak is jelezve az esetet. Emellett a szülők is kérvényben kérik a törvénytelenség megszüntetését. Korrigálás hiányában a CEMO az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordulnak.

A civilek arra intik a marosvásárhelyi szülőket: ne engedjék, hogy a különböző intézmények helytelenül, magyartalanul írják le gyerekeik nevét, az esélyegyenlőséget az oktatási törvény és számos más jogszabály is garantálja.

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.