Képünk illusztráció. Fotó: a Liviu Rebreanu Általános Iskola Facebook-oldala.
felháborító
papmeli
2019. július 10. szerda, 13:58
Egy iskolában elírták a magyar diákok nevét. A civilek tiltakoztak, egy önkormányzati képviselő intézkedett.
FRISSÍTÉS
Már holnap javítják a rosszul írt magyar neveket a marosvásárhelyi Liviu Rebreanu Általános Iskolában, ígérte Tatár Lehel városi tanácsosnak az igazgató.
A Szabad Emberek Pártjának (POL) önkormányzati képviselője a tanintézet vezetőtanácsának tagjaként érezte kötelességének megoldást találni a Cemo által jelzett problémára, ezt pedig hozzászólásban is jelezte a civil szervezet Facebook-oldalán.
A hozzászólásból kiderül, hogy két iratról van szó: az oklevelet a tanfelügyelőség küldi az iskolákba, amit helyben töltenek ki, míg a másik bizonylatot ott nyomtatják, ezen az elmúlt évek tanulmányi átlagai szerepelnek (foaie matricolă).
Mivel hivatalos okmányokról van szó, az adatok hitelességéért az iskola vezetősége felel és az esetleges hibákat kötelesek kijavítani. Ez már holnap megtörténik azon diákok esetében, akik jelezték a hibát.
„Sajnos akik nem jelzik a hibát, azokon nem lehet segíteni” – írta Tatár Lehel.
Az önkormányzati képviselő bejegyzését utólag törölték a Cemo Facebook-oldaláról.

 

Diszkriminatív eljárásra hívták fel a figyelmet a szülők Marosvásárhelyen, ahol évek óta bevett gyakorlat, hogy a kétnyelvű iskolákban mellőzik a magyar feliratokat, ügyintézést. Nos, ezúttal még messzibbre mentek:

a magyar gyerekek nevét írták helytelenül… az oklevelekre.

A Liviu Rebreanu Általános Iskola vezetőségének magyar diákokat megalázó, diszkriminatív eljárására a Civil Elkötelezettség Mozgalom (Cemo) hívta fel a figyelmet. A kéttagozatos iskolában a magyar diákok neve ékezetek nélkül került fel a nyolcadik osztály elvégzését tanúsító oklevelekre, anyakönyvi kivonatokra.

Az iskolaigazgató és titkárnő azzal indokolta a bakit, hogy a titkárságon használt szerver nem ismeri a magyar ékezeteket. Ellenben a románt igen, tehát diszkriminálja a magyar diákokat. És

az iskolavezetés ezzel el is intézte volna az ügyet.

A Cemo szerint a helyzet amiatt súlyos, mivel a gyerekeknek ezekkel az iratokkal kell kilencedik osztályba iratkozni.

A civil szervezet bírósági eljárást indított az iskola ellen, illetve fegyelmi eljárást kért Cuciurean Mimi Ionica igazgató ellen a tanfelügyelőségnek és a minisztériumnak is jelezve az esetet. Emellett a szülők is kérvényben kérik a törvénytelenség megszüntetését. Korrigálás hiányában a CEMO az Országos Diszkriminációellenes Tanácshoz fordulnak.

A civilek arra intik a marosvásárhelyi szülőket: ne engedjék, hogy a különböző intézmények helytelenül, magyartalanul írják le gyerekeik nevét, az esélyegyenlőséget az oktatási törvény és számos más jogszabály is garantálja.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31940
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.