Mosolyszünet
Szerző: Főtér.ro
2019. július 10. szerda, 19:43
Már csak azért nem anyáznak, mert diplomaták.

Iszonyatosan fárasztó, és – valljuk be – mélységesen felháborító követni, hogyan alakul ez a véget nem érő román-magyar diplomáciai adok-kapok az elmúlt időszakban.

Korábban írtunk arról, hogy Teodor Meleşcanu román külügyminiszter kedden egyeztetett Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszterrel az aktuális forró témákról, ezt követően pedig a román külügy egy olyan hajmeresztő közleményt adott ki, melyben azzal vádolja Szijjártót, hogy az utóbbi időben a magyar-román párbeszédet mesterséges módon feszültté tették. Ez még semmi.

Később, mintegy kiegészítésként egy újabb közleményben a román fél azt írta, hogy

Szijjártó Péter a román „igazságszolgáltatási intézmények ítéleteinek figyelmen kívül hagyását és a román állam igazságügybe való beavatkozását kérte” Meleşcanutól.

A román diplomácia vezetője pedig állítólag emlékeztette magyar kollégáját, hogy egy demokratikus jogállamban ilyesmi nem fordulhat elő, és kérte, hogy

a magyar hivatalosságok a jövőben tartózkodjanak a Románia elleni provokációktól.

Szerdán délután Szijjártó Péter erre reagálva közölte:

egy európai értékeket tiszteletben tartó jogállamban nem azokat büntetik, akik például egy temetőnél békésen demonstrálnak, hanem azokat, akik őket megtámadják.

Szijjártó továbbá fenntartja, hogy a román parlament és kormány dolga mindent megtenni és megfelelő jogi környezetet teremteni azért, hogy a kisebbségek gyakorolhassák a jogaikat, és senki ne büntesse diszkriminatív módon „horrorisztikus összegekre” a nemzeti közösség tagjait pusztán azért, mert jelképeiket használják. Szijjártó úgy véli, Románia olyan nyilatkozatot tett, amely nehezíti a kétoldalú kapcsolatok javítását.

Itt tartunk most, de vajon hol van még ennek a vége? 

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.