Jószomszédi iszony
béel
2019. július 10. szerda, 08:15
A magyarok ellen valóságos hadjáratot folytató Románia külügyminisztere szerint a magyar fél teszi feszültté a magyar-román viszonyt.

Sikerült kimaxolnia a pofátlanságot a román félnek az utóbbi időben hangsúlyosabbá vált magyar-román konfliktus kapcsán. Miután Bukarest a kisujját sem mozdította az úzvölgyi katonatemető és az azt a meggyalázástól óvni akaró magyarok ellen rohamot intéző román csőcselék és a támadók odautaztatóinak megbüntetése érdekében, de magyar politikusokat megbírságolt, illetve a magyarok kárára módosította a közigazgatási törvénykönyvet, most Teodor Meleşcanu román külügyminiszter akarja visszafogottságra inteni a magyar felet.

A külügyminiszter a szlovákiai Csorbatón, az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) külügyminiszteri találkozóján találkozott kedden magyar kollégájával Szijjártó Péterrel, akivel az aktuális forró témákról egyeztetett.

Ezt követően érkezett a tenyérbe mászó román külügyi közlemény, miszerint Meleşcanu arra kérte Szijjártó Pétert, hogy a budapesti hivatalosságok visszafogottságról tegyenek bizonyságot nyilatkozataik során, ugyanis

az utóbbi időben a magyar-román párbeszédet mesterséges módon feszültté tették.

Meleşcanu kifejtette, hogy minden helyzetben csakis a nyílt és pragmatikus, az európai, euroatlanti értékekkel, valamint a Románia és Magyarország közötti stratégiai partnerséggel összhangban levő kommunikáció vezethet megoldáshoz.

A magyar fél ugyanakkor konkrétan igencsak visszafogottan, ugyanakkor tényszerűen számolt be a találkozóról. 

A magyar külügyminisztérium közleménye szerint Szijjártó Péter megerősítette, hogy Magyarország továbbra is arra törekedne, hogy

a két ország „kapcsolatrendszere visszatérjen a kölcsönös tisztelet és a pozitív dinamika talajára”,

mert ez lenne a jobb mind Magyarországnak, mind Romániának, de mindenekelőtt ez lenne a legjobb az erdélyi és a székelyföldi magyarságnak is.

A magyar külügyminiszter román kollégája segítségét kérte abban, hogy az úzvölgyi katonai temetőről szóló szakértői egyeztetések folytatódjanak, és még júliusban kerüljön sor a két szakértői csapat helyszíni szemléjére a temetőben.

A nemrégiben elfogadott új közigazgatási törvénnyel kapcsolatban Szijjártó Péter arra kérte a román külügyminisztert, hogy a törvénybe kerüljön vissza az erdélyi és székelyföldi magyaroknak az a korábbi szerzett joga, hogy ha 20 százalék alá csökken egy adott területen a kisebbségi arány, akkor is illessék meg az anyanyelvi használati jogok a kisebbséget.

Végezetül Szijjártó Péter arra kérte Teodor Meleşcanut: a romániai bíróságok fejezzék be azt a gyakorlatukat, hogy több millió forintos bírságokat szabnak ki magyar tisztségviselőkre anyanyelv- és szimbólumhasználat miatt.

Hát ezzel kelti a magyar fél a feszültséget Bukarest szerint.

comments powered by Disqus
Úgy tűnt, vége a párton belüli zendülésnek, de talán mégsem sikerült teljesen rendet teremteni. Egy náci karlendítős fotóval járatják le Csomortányi Istvánt.
Ismét tartott egy küldöttgyűlést a néppárt.
Az európai ember kicsikét konzervatív, ha szokatlanabb élelmiszerek fogyasztásáról van szó. Mint például a felebarátai húsa. Na vajon miért?
A címben (nem is) jól elrejtett arrogancián túl, persze, lehet Románia a magyarok országa is, ha nem autonómiáznak, hanem ügyesen beállnak a közös szászló alá.
Klíma-igazságszolgáltatást követelt a nép a délutáni verőfényben. Pontosabban, olyan száz ember.
A CNSAS eddig már 4 nem-együttműködői igazolást állított ki Băsescunak, de új adatok kerültek felszínre, a bíróság pedig döntött.
Nem elég, hogy a romániai középiskolai oktatás alapból nyakig van a trutymóban, most jön az, hogy aki hülyegyerek, az megy szakiskolába. Értik ezt az abszurd és megalázó direktívát?
Az egyetlen beruházó is menekülőre fogta a környékről, a turizmusról álmodozó polgármester pedig összeesküvést sejt az egész botrány mögött.
Romániának mindig csak idegen uralmak alatt ment jól. Most rosszul megy. Mert románok uralkodnak. Tehát kulturális újragyarmatosításra van szükség. Traian Ungureanu írása.
Rovana Plumb vagyonnyilatkozatának furcsaságai nem kerülték el az EP szakbizottságainak figyelmét.
Tizenegy évvel a Farkasok után Róma másik szimbóluma, a Sas is behódolt Kolozsvárnak.
Egy héten belül egy erdészt meggyilkoltak, egy másik pedig csak a szerencsének köszönhetően menekült meg a fatolvajoktól.
A POL egykori tanácsosa, Mark Hermann Christian is elindul a megmérettetésen.