Fotó: Facebook | Timisoara Capitala Culturala Europeana 2021
Kulturálatlanság
papmeli
2019. július 9. kedd, 12:53
Fennáll a veszély, állítja a svéd koordinátor.

Visszavonhatja az Európai Unió az Európa kulturális fővárosa 2021 címet Temesvártól, ha a projekt továbbra sem kapja meg a megfelelő finanszírozást. A vészharangot Chris Torch kongatta meg, aki évekig koordinálta a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa 2021 Egyesület művészeti tevékenységét.

A svéd szakember most mandátuma lejártával távozott a csapatból, de előtte nyílt levélben hívta fel a figyelmet arra, hogy akár az egész projekt füstbe mehet: pénz nélkül képtelenség megvalósítani a terveket.

„A valóság a következő: a Temesvár 2021 soha nem kapott valós esélyt a fejlődésre, arra, hogy gyakorlatba ültethessünk egy összehangolt kulturális projektet”

– mondta ki Torch. Aki szerint

az anyagiak hiánya és a politikai malőrök már a cím visszavonását is előrevetítik,

hisz az odaítélés óta eltelt három év alatt alig valósulhatott meg valami a tervekből. Sőt, a pénz- és személyzethiány álmokká változtatta ezeket, fogalmazott.

„Jelenleg megvan a valós veszélye annak, hogy az Európai Unió visszavonja a címet Temesvártól”

– mondta ki fehéren-feketén az illetékes, utalva arra, hogy az uniós felügyelő bizottság már korábban is értetlenül hallgatta a temesváriak cseppet sem meggyőző magyarázkodását.

Amiatt, hogy a hatóságok ígéreteiket megszegve nem támogatták a projektet, nem tartották be a határidőket. Sőt, a helyi önkormányzat egyenesen blokkolta azt. A svéd művészeti koordinátor szerint

már csak a civil szféra határozott kiállása menthetné meg a totális csődtől.

Chris Torch 2017 februárjától vezette a temesvári projektet, előbb művészeti igazgatóként, majd tanácsadóként. Előtte Fiume kulturális fővárosi időszakát készítette elő, a horvát város jövőre lesz Európa kulturális fővárosa.

A Temesvár 2021 projekt csődje azért is szomorú, mert a címre több romániai város is pályázott, a bánsági település Kolozsvár, Bukarest és Nagybánya elől vitte el a pálmát. Most úgy tűnik, hogy teljesen feleslegesen.

comments powered by Disqus
Hatalmas a különbség Románia megyéi között a lakosság pénzköltése szempontjából. Az európai átlagtól olyan messze vagyunk, mint ide Svájc.
Csak van egy „apróság”, mely továbbra is akadályozza az óceánokon átívelő járatok bevezetését: a Kis-Szamos.
Most döntse el mindenki, érdemes volt-e ebben a formában megbuktatni a Dăncilă-kabinetet.
És nem minden román érti meg azt sem, hogy nem annyira a dákkorszak, mint a kommunista korszak szülöttje. Interjú Lucian Boia történésszel.
Az elszigetelt falvak lakóinak sokrétű szolgáltatást igyekeznek nyújtani civil kezdeményezésből.
Ki ez? Egy pincér? Nem! Dragnea? Neem! Akkor ki? A nevem Államelnök! Román Államelnök!
Bár ünnepelni talán még korai lenne, az ítélet ugyanis még nem jogerős, és mindez Romániában történik.
Hol szálljanak meg az idesereglő turisták, ha nincs elég férőhely?
A rettenet színháza mögött ott a gyógyítás, az átok mellett az áldás. A téma azért is aktuális, mert az ördögűzésnek napjainkban igazi reneszánsza van.
A parlament rábólintott a módosításra, így most jöhetnek a már megszokott, hónapokig tartó viták.
Igazán furcsa, hogy egy olyan ország államelnöke pózol kultúremberként, amely országban az olvasást nagyjából száműzték a közéletből. Van viszont állandó politikai hisztéria.
sőt, vissza kellene térnie oda, ahonnan elindult. Bukarestbe. Cristian Tudor Popescu írása.
De van egy rossz hírünk is: nem tudni, mennyire tojnak majd az illetékesek a szigorú törvényre.