szabot
2019. június 25. kedd, 18:38
Több helyen lehet majd hivatalosan használni a magyar nyelvet.

Sürgősségi kormányrendeletként fogadja el a kormány mai ülésén az egy éve parkolópályán heverő közigazgatási törvénykönyvet – jelentette be ma Viorica Dăncilă miniszterelnök az ülés előtt. A bejelentés a fenti videón 5:05-től kezdődik.

Eszerint 17 külön törvényt vált fel, egységesíti, egyszerűsíti és hatékonyabbá teszi Románia közigazgatását, és elejét veszi az intézményi zárlatoknak a helyi és az országos közigazgatásban, ígéri a kormányfő, hisz a szabályozás széles körű konzultációval készült.

Az RMDSZ azért szavazta meg tavaly a parlamentben, mert bővít egyes nyelvhasználati jogokat: 

  • utcákat, tereket, parkokat magyarul is meg lehet nevezni ott, ahol a magyarság aránya eléri a húsz százalékot, 
  • kiterjeszti az anyanyelvhasználatot ilyen településeken a prefektúrákra, közszállítási vállalatokra, víz- és hőszolgáltatókra,
  • anyanyelvű űrlapok segítenék az ügyintézést az önkormányzatokban,
  • és a megszerzett anyanyelvhasználati jogok ott sem csorbulnak, ahol időközben 20 százalék alá esett a magyar közösség aránya.

A többszáz oldalas, több mint 600 cikkelyből álló törvénykönyv évekig készült, tavaly nyáron meg is szavazta a parlament, majd rögtön megtámadta az alkotmánybíróságon a PMP, az USR és külön Klaus Iohannis államfő is a polgármesterek speciális nyugdíja, de egyes kisebbségi nyelvhasználati kitételek miatt is. Az ellenzéki pártok hetek óta figyelmeztetik a kormányt, ne merjen ekkora horderejű törvénykönyvet sürgősségi rendeletként elfogadni.

A talárosok tavaly októberben az egészet alkotmányellenesnek minősítették többek között a két házas parlamenti elv megszegése miatt: a képviselőház olyan jelentős módosításokat ejtett a törvénykönyv szövegén döntő házként, amely még egyáltalán nem szerepelt a szenátus megszavazta változatban. Az alkotmánybírósági döntés óta a törvénykönyv nem került napirendre a parlamentben, bár az RMDSZ arra számított, javítások eszközlése után a kormánytöbbség újra meg fogja szavazni.

 

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31730
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.