szabot
2019. június 25. kedd, 18:38
Több helyen lehet majd hivatalosan használni a magyar nyelvet.

Sürgősségi kormányrendeletként fogadja el a kormány mai ülésén az egy éve parkolópályán heverő közigazgatási törvénykönyvet – jelentette be ma Viorica Dăncilă miniszterelnök az ülés előtt. A bejelentés a fenti videón 5:05-től kezdődik.

Eszerint 17 külön törvényt vált fel, egységesíti, egyszerűsíti és hatékonyabbá teszi Románia közigazgatását, és elejét veszi az intézményi zárlatoknak a helyi és az országos közigazgatásban, ígéri a kormányfő, hisz a szabályozás széles körű konzultációval készült.

Az RMDSZ azért szavazta meg tavaly a parlamentben, mert bővít egyes nyelvhasználati jogokat: 

  • utcákat, tereket, parkokat magyarul is meg lehet nevezni ott, ahol a magyarság aránya eléri a húsz százalékot, 
  • kiterjeszti az anyanyelvhasználatot ilyen településeken a prefektúrákra, közszállítási vállalatokra, víz- és hőszolgáltatókra,
  • anyanyelvű űrlapok segítenék az ügyintézést az önkormányzatokban,
  • és a megszerzett anyanyelvhasználati jogok ott sem csorbulnak, ahol időközben 20 százalék alá esett a magyar közösség aránya.

A többszáz oldalas, több mint 600 cikkelyből álló törvénykönyv évekig készült, tavaly nyáron meg is szavazta a parlament, majd rögtön megtámadta az alkotmánybíróságon a PMP, az USR és külön Klaus Iohannis államfő is a polgármesterek speciális nyugdíja, de egyes kisebbségi nyelvhasználati kitételek miatt is. Az ellenzéki pártok hetek óta figyelmeztetik a kormányt, ne merjen ekkora horderejű törvénykönyvet sürgősségi rendeletként elfogadni.

A talárosok tavaly októberben az egészet alkotmányellenesnek minősítették többek között a két házas parlamenti elv megszegése miatt: a képviselőház olyan jelentős módosításokat ejtett a törvénykönyv szövegén döntő házként, amely még egyáltalán nem szerepelt a szenátus megszavazta változatban. Az alkotmánybírósági döntés óta a törvénykönyv nem került napirendre a parlamentben, bár az RMDSZ arra számított, javítások eszközlése után a kormánytöbbség újra meg fogja szavazni.

 

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.