Abszurdisztán
Szerző: Lelia Munteanu
2019. június 25. kedd, 13:59
A NATO-csapatok békésen sertepertéltek a kukoricásban. Mert eltévedtek. Bezzeg az oroszok nem hibázták volna el a koordinátákat. Vigyázat, pamfletveszély!
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg a Gândul oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Mi lett volna, ha a védelmi miniszter (még szerencse, hogy nem volt katona) egy tengeralattjáróval találkozott volna a medencéjében? Nem érezte volna magát annyira szárnyalónak, mint azok a feteşti-i parasztok, akik NATO-csapatokkal találkoztak a kukoricásban.

Mi történt? Szinte semmit.

Elnézték a koordinátákat

és a páncélosok búzából kukoricába, kukoricából pedig napraforgóba hajtottak. Az egyik szemtanú, Mereuţă úr beszámolója:

„13:30 óra környékén, miközben az árpát arattuk, egy learatott kukoricás és napraforgós terület felől dörrenéseket hallottunk és füstjelzéseket láttunk, így azt hittük, tűz van. Gyorsan odamentünk és ott a hadsereg járműveit találtuk, melyek a földjeinken gyakorlatoztak. Nem tudtam, hogy NATO-hadgyakorlat. Az emberek pánikba estek. Bennünket nem tájékoztatott semmilyen hatóság. Bementünk oda, a páncélosok közé, de nem törődtek velünk, semmibe vettek bennünket. Folytatták a gyakorlatukat. A napraforgóból behajtottak a kukoricásba, majd a búzába. Integettünk nekik, elmentünk a páncélosok közelébe, de senki sem törődött velünk. Felhívtuk a 112-t. Pánikba estünk. Egyesek félelmükben elmentek a mezőről. A rendőrség békésen reagált, nem tűntek kétségbeesetteknek. Később valaki felhívott, miközben én igyekeztem elkerülni, hogy a páncélosok áthajtsanak rajtam, és azt mondta, hogy majd felveszik velünk a kapcsolatot és kárpótolnak bennünket. Nem tudom, ki fog bennünket kárpótolni. Ez szóban hangzott el. 17:00 óra körül távoztak a szántóról. Eközben ők végrehajtották a gyakorlataikat, mi pedig ott voltunk köztük, de senki sem törődött velünk”. Mesés!

Az oroszok nem hibázták volna el a koordinátákat, de a mieinknél ez normális, nagy országunk van – még a magasságos kormányfő is összetéveszti Szőcsvásárt (Suceava) Vajdahunyaddal!

Az orosz egyenesen a célba érkeztek volna,

nem adtak volna lehetőséget a parasztoknak, hogy felhívják a 112-t. (Mereuţă úr ilyentájt már Novoszibirszkben lenne).

Egy fekete Volga húzott volna el a környéken, kártérítéseket ígérve: másnap reggelre a hadgyakorlat helyén már egy – téesz lesz.

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.