Abszurdisztán
Szerző: Lelia Munteanu
2019. június 25. kedd, 13:59
A NATO-csapatok békésen sertepertéltek a kukoricásban. Mert eltévedtek. Bezzeg az oroszok nem hibázták volna el a koordinátákat. Vigyázat, pamfletveszély!
A Főtér RoMánia rovatában a romániai román nyelvű média olyan véleményanyagait szemlézzük, amelyek vagy az itteni magyar közösséggel, a román-magyar kapcsolatokkal foglalkoznak, vagy a nyilvánosságot, a közbeszédet foglalkoztató forró témákat taglalnak.

Jelen szöveg a Gândul oldalon közölt cikk fordítása. Az alcímeket a szerkesztőség adta.

Mi lett volna, ha a védelmi miniszter (még szerencse, hogy nem volt katona) egy tengeralattjáróval találkozott volna a medencéjében? Nem érezte volna magát annyira szárnyalónak, mint azok a feteşti-i parasztok, akik NATO-csapatokkal találkoztak a kukoricásban.

Mi történt? Szinte semmit.

Elnézték a koordinátákat

és a páncélosok búzából kukoricába, kukoricából pedig napraforgóba hajtottak. Az egyik szemtanú, Mereuţă úr beszámolója:

„13:30 óra környékén, miközben az árpát arattuk, egy learatott kukoricás és napraforgós terület felől dörrenéseket hallottunk és füstjelzéseket láttunk, így azt hittük, tűz van. Gyorsan odamentünk és ott a hadsereg járműveit találtuk, melyek a földjeinken gyakorlatoztak. Nem tudtam, hogy NATO-hadgyakorlat. Az emberek pánikba estek. Bennünket nem tájékoztatott semmilyen hatóság. Bementünk oda, a páncélosok közé, de nem törődtek velünk, semmibe vettek bennünket. Folytatták a gyakorlatukat. A napraforgóból behajtottak a kukoricásba, majd a búzába. Integettünk nekik, elmentünk a páncélosok közelébe, de senki sem törődött velünk. Felhívtuk a 112-t. Pánikba estünk. Egyesek félelmükben elmentek a mezőről. A rendőrség békésen reagált, nem tűntek kétségbeesetteknek. Később valaki felhívott, miközben én igyekeztem elkerülni, hogy a páncélosok áthajtsanak rajtam, és azt mondta, hogy majd felveszik velünk a kapcsolatot és kárpótolnak bennünket. Nem tudom, ki fog bennünket kárpótolni. Ez szóban hangzott el. 17:00 óra körül távoztak a szántóról. Eközben ők végrehajtották a gyakorlataikat, mi pedig ott voltunk köztük, de senki sem törődött velünk”. Mesés!

Az oroszok nem hibázták volna el a koordinátákat, de a mieinknél ez normális, nagy országunk van – még a magasságos kormányfő is összetéveszti Szőcsvásárt (Suceava) Vajdahunyaddal!

Az orosz egyenesen a célba érkeztek volna,

nem adtak volna lehetőséget a parasztoknak, hogy felhívják a 112-t. (Mereuţă úr ilyentájt már Novoszibirszkben lenne).

Egy fekete Volga húzott volna el a környéken, kártérítéseket ígérve: másnap reggelre a hadgyakorlat helyén már egy – téesz lesz.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31726
Ha ilyen oktatási rendszerbe kerülnek a gyerekek, nem csodálkoznánk, ha Románia felnőtt lakói még kevesebb gyermeket vállalnának.
Ilyen, amikor centimétereken múlnak emberéletek.
Egy tervezet szerint drasztikus adóval sújtanák a nagy összegű különleges nyugdíjakat.
A Papaver rhoeas szökkent szárba szerelemvörösen a lélektelen aszfaltból.
Fura módon Viorica Dăncilă miniszterelnök asszonyt ezúttal elkerülte a bakik ördöge. Aggódnunk kellene vajon?
A gigatranzakció most már véglegesnek tekinthető.
Korrekt! De tessék majd megnézzni a tizenötödiket. Te jó Isten, mi lenne a mioritikus hazában, ha Magyarország is nyilvánosan előállna egy ilyennel.
Könnyített próbákkal tennék vonzóbbá az egyenruhát a lustuló fiatalok számára.
Romániában egyértelmű az oktatási szocializmus katasztrófája.
Megvan az első bírság a Szamos-parti szemétdomb miatt.
A kolozsvári focicsapat Bilel Omrani mesterhármasával ejtette ki a kazah Asztanát, jöhet az izraeli Maccabi Tel-Aviv.
Néhány beszédes számadat arról, hogy a román állampolgárok hogyan képzelik el a jövőjüket, hogyan viszonyulnak a mobilitáshoz.
Felháborító történet, természetesen a román vizsgáról.
Persze, nem ingyen. Havi kábé 10 000 lejes juttatásért nem beszélnek a parlamentben egyes képviselők és szenátorok.