Fotó: a Peleș-kastély nem hivatalos Facebook-oldala.
régi szép idők
papmeli
2019. június 17. hétfő, 19:05
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.

Bár hónapok óta terjengenek a pletykák az évtized tranzakciójáról, a román királyi családnak nem áll szándékában eladni a kormánynak az ország egyik legszebb ingatlanát, a sinaiai Peleș-kastélyt. Ezt maga a királyi ház erősítette meg, azt sem hallgatva el, hogy az állam hiába bérli és szedi be a búsás belépőket a látogatóktól, egyetlen banit sem fektetett be az értékes ingatlanba.

Olyannyira nem, hogy egész télen hidegben fogadták a turistákat, mivel nem voltak hajlandók kicserélni a szebb időket is megért fűtésrendszert. Ezt még I. Károly király szereltette be és a maga idejében, egy évszázada valóságos vívmánynak számított, mára azonban eljárt fölötte az idő.

Végül, látva a művelődési minisztérium időhúzását, a királyi család cseréltette le 100 ezer eurós befektetéssel. Ion Tucă, Margit hercegnő képviselőjeként elmondta: ezt a kormánynak kellett volna megtenni, emiatt fizet csak 6000 euró, azaz négyzetméterenként 2 eurócent! bérleti díjat a felbecsülhetetlen értékű ingatlanért.

Eközben a hideg ellenére 500 ezer turista látogatta meg a kastélyt, közel 2 millió eurós bevételt generálva. Valer-Daniel Breaz miniszter úgy nyilatkozott, hogy a kormány hajlandó megvenni azt, csak az üzletet kellene nyélbe ütni. Addig is a bérleti szerződés meghosszabbítását tervezik.

Úgy tűnik azonban, hogy a királyi család mégsem hajlandó a Dănicilă-kabinetre bízni értékes örökségét! Vajon miért nem lepődünk meg?
 

comments powered by Disqus
A PSD történetében először fordul elő, hogy a hatalmas pártnak a saját politikai túléléséért kell küzdenie.
Kezdődhet a munka, az Európai Unió Tanácsa jóváhagyta a DNA volt főügyészének kinevezését.
Külföldi turisták benyomásait gyűjtötte csokorba az egyébként galaci szerző. És igazat is ad nekik.
A feltételezések szerint több antikommunista ellenállót is lelőttek a szekuritáté egykori karánsebesi épületének udvarán.
Egy félidő jó foci és egy hatalmas bombagól után a végén játékvezetői segítséggel győzte le Azerbajdzsánt a magyar labdarúgó-válogatott.
A híres vásár ma már múzeum. A szeretetteljes, toleráns, orgiasztikus, alkualapú árucsere múzeuma. De figyelem, aki naiv, ma is könnyen szopóágra kerül!
Úgy tűnik, egyesek egyszerűen képtelenek levetkőzni a Ceaușescu-éra reflexeit. Bár lehet, nem is nagyon akarják, hiszen maguk is az Aranykor méhéből származnak.
A `70-es évek egyik legbrutálisabb gyilkosának története legalább annyira hátborzongató, mint egy skandináv krimisorozat.
Kolbászból készült kerítést biztosan nem, ez tény. De ha megnézzük a rendelkezésre álló adatokat, esetleg rájövünk, hogy talán még sem volt olyan fene jó dolgunk a csodás kommunizmusban.
Ahogy az várható volt, a kormánybuktatás után akkora a fejetlenség a PSD háza táján, hogy egészen biztosan nem tudja a bal kéz, mit csinál a jobb.
Az államfő egyeztetett a pártokkal, de a jövő hét elejére halasztotta a nagy bejelentést, amely senkit nem fog meglepni.
Ha ma konvencionális háborúra kerülne sor, Romániának – újra – 30 évnél régebbi, egyes területeken pedig 40 évnél is régebbi technikára kellene támaszkodnia.
Japánsztrájkot hirdettek, tüntetni készülnek és fogytán a türelmük.