Egészségtelen ügy
béel
2019. június 12. szerda, 08:27
Románia, 2019, egészségügy.

Hihetetlen kálvárián ment át az a 41 éves temesvári nő, aki pénteken szenvedett súlyos égési sérüléseket: mivel Romániában nem tudták ellátni, Bécsbe kellett szállítani.

Mivel azonban nem állt rendelkezésre helikopter, mentővel vitték.

A szállítás költségeit – azaz az üzemanyagot és az útdíjmatricát – pedig a hozzátartozókkal fizettették ki.

A nő barátai lakásában volt, amikor gázszivárgás miatt robbanás történt. Testfelületének 50 százaléka megégett, de a kórházba szállítása után az orvosok már élből tudták: az országban nem lehet ellátni, mivel sem a bukaresti, sem a brassói kórház súlyos égési sérültek kezelésére létesített osztályán nem volt hely, Temesváron pedig éppen felújítják.

És amúgy is, még ha lenne hely,

ha külföldön kezelik, lényegesen nagyobbak az esélyei az életben maradásra, mint ha Romániában látnák el.

Temesváron így megműtötték, mesterséges kómát idéztek elő nála, majd közölték a vőlegényével, hogy külföldre kell szállítani.

Ő ezt követően kapcsolatba lépett a Magicamp nevű szervezettel, amely a közel négy évvel ezelőtt a  bukaresti Colectiv nevű klubban bekövetkezett tűzeset sérültjeinek külföldre szállításában is segédkezett.

A szervezet illetékesei közel három napon át viaskodtak az egészségügyi minisztérium bürokráciájával, amíg végül kiderült: elszállíthatják Bécsbe a sérültet, de helikopter nincs, ezért mentővel kell vinni.

És a legszebb:

miután 72 órán keresztül nem kapott megfelelő ellátást, és hat órát töltött a mentőben, az üzemanyag-költségeket és az útdíjat is a barátainak kellett kifizetniük.

Raed Arafat katasztrófavédelemért felelős belügyi államtitkár – akit a SMURD rohammentő-szolgálat kitalálójaként tartanak számon – meglehetősen idegesen reagált, amikor fölvetették neki az ügyet, és közölte: az ilyen esetekben ez az eljárás, a hozzátartozókkal fizettetik ki a szállítási költségeket.

A román egészségügy nem először mond teljes csődöt hasonló esetben: mi is beszámoltunk arról, hogy egy megégett lányt napokig küldözgettek ide-oda a romániai kórházak között, míg végül Belgiumba szállították – igaz, őt legalább helikopterrel. Az életét viszont ezek után már a belga orvosok sem tudták megmenteni.

Arról is írtunk, hogy egy hasfájós szenátornak viszont azonnal találtak helikoptert, amikor kikövetelte magának, hogy Suceaváról Bukarestbe szállítsák – ahol aztán ugyanazt a diagnózist állították fel, mint a suceavai kórházban: gyomorfertőzést kapott, amit ugyanúgy el tudtak volna látni a moldvai városban is, mint Bukarestben.

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31546
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.