Fotó forrása: SMURD
Beteg egészségügy
MTímea
2019. május 24. péntek, 12:59
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.

Bár a mentőhelikopterek igénylését szigorúan szabályozzák, és az orvosok csak nagyon indokolt, valóban sürgősségi esetekben rendelhetik el a bevetését, egy szenátornak sikerült elérnie, hogy az orvosok ellenkezése ellenére mentőhelikopterrel szállítsák Szucsáváról Bukarestbe. Az esetről a szucsávai sürgősségi kórház igazgatója, Vasile Râmbu számolt be a sajtónak, akit érzékelhetően nagyon felháborított az eset. Elmondása szerint Virginel Iordache szenátort (PSD) gyomorfertőzéssel utalták be a kórházba, ahol különleges bánásmódot követelt meg magának, magaviselete pedig nem volt összeegyeztethető politikai pozíciójával.

Indokolatlan vizsgálatokat igényelt és csúnyán beszélt az orvosokkal.

A biztosítékot mégis csak az verte ki, hogy mentőhelikoptert követelt,  mely azonnal szállítsa Bukarestbe, ugyanis nem volt hajlandó mentőautóval végigfurikázni a fél országon. Az állapota nem indokolta a mentőhelikoptert, a  Iaşi-i sürgősségi esetek koordinációs központja mégis jóváhagyta a repülést. Bukarestben ugyanazt a diagnózist állították fel, mint Szucsáván, de ott is sikerült kiborítani az orvosokat a speciális igényekkel.

Az ügyből végül sikerült botrányt kavarni, így az egészségügyi miniszter, Sorina Pintea is kénytelen volt megszólalni. Óvatos nyilatkozatában egyrészt megvédte a szenátort, mondván,

ha nem PSD-s lenne, akkor egészen biztosan nem csinált volna belőle ekkora ügyet az orvosi személyzet, illetve a sajtó.

Ugyanakkor a pácienst nem fogadta volna fel a bukaresti kórház, ha nem reális orvosi problémáról lett volna szó. Másrészt azt is elmondta, hogy sürgősségi esetekben az orvosnak kell igényelnie a szállítást, és csak indokolt esetekben lehet igénybe venni ingyenesen. A sürgősségi esetek koordinációs központját nagyon világos kritériumok kötik arra vonatkozóan, mikor hagyhatják jóvá a helikopteres szállítást, magyarázta.

Azt azért mégis nyugtalanítónak érezzük, hogy egy átlagos vidéki szenátor kedvéért eltekintenek ezektől az úgynevezett szigorú szabályoktól.

A szaktárca vezetőjénél pragmatikusabb nyilatkozatot tett a sürgősségi ügyekért felelős Raed Arafat, aki tisztázta a mentőhelikopterek igénylésének pontos menetét. Az orvosok a 112-es segélyhívószámon kérhetik a mentőhelikoptert. A szállítás indokoltságáról mindig az orvos dönt, és nem a menetirányító. Az eljárásba nem szól bele a központ, mely csak technikai kérdésekben illetékes, hogy a lehető legrövidebb időn belül lehessen elszállítani a pácienst. Arafat azt is elmondta, szerinte az orvosnak kellene magyarázattal szolgálnia, miért vette igénybe a mentőhelikoptert egy olyan esethez, mely nem sorolható a sürgősök közé. 
comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31297
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.
Saját polgármesterjelöltje, Soós Zoltán is hátat fordít a szervezetnek.
Stelian Tănase szerint az RMDSZ elnöke vérig sértette a románokat, a bocsánatkérése pedig nem őszinte.
Román származású tudós nevét viseli.
Tíz évnyi pereskedés után született kedvező ítélet Hargita megye javára.
Egyre hajmeresztőbb dolgok szivárognak ki a PSD mai vezetőségi üléséről. Meg némi cigifüst.
A dohányellenes törvénytervezetbe bekerült pár hihetetlenül abszurd cikkely is.