Fotó forrása: SMURD
Beteg egészségügy
MTímea
2019. május 24. péntek, 12:59
Sikerült egy gyomorfertőzésből politikai botrányt kavarni.

Bár a mentőhelikopterek igénylését szigorúan szabályozzák, és az orvosok csak nagyon indokolt, valóban sürgősségi esetekben rendelhetik el a bevetését, egy szenátornak sikerült elérnie, hogy az orvosok ellenkezése ellenére mentőhelikopterrel szállítsák Szucsáváról Bukarestbe. Az esetről a szucsávai sürgősségi kórház igazgatója, Vasile Râmbu számolt be a sajtónak, akit érzékelhetően nagyon felháborított az eset. Elmondása szerint Virginel Iordache szenátort (PSD) gyomorfertőzéssel utalták be a kórházba, ahol különleges bánásmódot követelt meg magának, magaviselete pedig nem volt összeegyeztethető politikai pozíciójával.

Indokolatlan vizsgálatokat igényelt és csúnyán beszélt az orvosokkal.

A biztosítékot mégis csak az verte ki, hogy mentőhelikoptert követelt,  mely azonnal szállítsa Bukarestbe, ugyanis nem volt hajlandó mentőautóval végigfurikázni a fél országon. Az állapota nem indokolta a mentőhelikoptert, a  Iaşi-i sürgősségi esetek koordinációs központja mégis jóváhagyta a repülést. Bukarestben ugyanazt a diagnózist állították fel, mint Szucsáván, de ott is sikerült kiborítani az orvosokat a speciális igényekkel.

Az ügyből végül sikerült botrányt kavarni, így az egészségügyi miniszter, Sorina Pintea is kénytelen volt megszólalni. Óvatos nyilatkozatában egyrészt megvédte a szenátort, mondván,

ha nem PSD-s lenne, akkor egészen biztosan nem csinált volna belőle ekkora ügyet az orvosi személyzet, illetve a sajtó.

Ugyanakkor a pácienst nem fogadta volna fel a bukaresti kórház, ha nem reális orvosi problémáról lett volna szó. Másrészt azt is elmondta, hogy sürgősségi esetekben az orvosnak kell igényelnie a szállítást, és csak indokolt esetekben lehet igénybe venni ingyenesen. A sürgősségi esetek koordinációs központját nagyon világos kritériumok kötik arra vonatkozóan, mikor hagyhatják jóvá a helikopteres szállítást, magyarázta.

Azt azért mégis nyugtalanítónak érezzük, hogy egy átlagos vidéki szenátor kedvéért eltekintenek ezektől az úgynevezett szigorú szabályoktól.

A szaktárca vezetőjénél pragmatikusabb nyilatkozatot tett a sürgősségi ügyekért felelős Raed Arafat, aki tisztázta a mentőhelikopterek igénylésének pontos menetét. Az orvosok a 112-es segélyhívószámon kérhetik a mentőhelikoptert. A szállítás indokoltságáról mindig az orvos dönt, és nem a menetirányító. Az eljárásba nem szól bele a központ, mely csak technikai kérdésekben illetékes, hogy a lehető legrövidebb időn belül lehessen elszállítani a pácienst. Arafat azt is elmondta, szerinte az orvosnak kellene magyarázattal szolgálnia, miért vette igénybe a mentőhelikoptert egy olyan esethez, mely nem sorolható a sürgősök közé. 
comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?