Elterelő művelet
MTímea
2019. június 11. kedd, 16:27
Bármennyire hihetetlennek tűnik, az első útépítő mérnökök már munkához láttak a majdani körgyűrű nyomvonalán.

A kolozsvári metropolisz-körgyűrű projektjéről (ami igazából csak egy fél körgyűrű, mert csak félig kerüli ki a várost) közel egy évvel ezelőtt érkezett az utolsó releváns hír: akkor arról volt szó, hogy hozzáfogtak a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez. A legújabb fejlemény: végre eljutottak odáig, hogy az első útépítő mérnökök felmérik a véglegesült nyomvonal útvonalát, és elkészítik a topográfiai és a geotechnikai tanulmányokat.

A nagy felbontású térképért kattintsanak ide

Ahányszor szóba került a Kolozsvár szempontjából óriási jelentőségű, mégis valószerűtlenül elhúzódó beruházás terve a kolozsvári városháza vélt vagy valós akadályoztatásokra panaszkodott, Bukarestet, a szállításügyi minisztériumot, vagy a licit ellen óvást benyújtó cégeket hibáztatva a késedelmekért. A tendert végül egy román-magyar cégtársulás nyerte el, mely rövid időn belül remélhetőleg nem ütközik több akadályba, és hozzáfoghat az ilyenkor szokásos eljárások lebonyolításához.

Az önkormányzat arra kéri a nyomvonal mentén található területek tulajdonosait, hogy engedjék a szakembereket dolgozni, a helyszínen ugyanis topográfiai, geotechnikai és régészeti vizsgálatok kezdődtek, melyek 2019 szeptemberéig folytatódnak.

A 38 kilométeres terelőút Apahida és Gyalu között teremtene kapcsolatot, jelentősen csökkentve a város felé vezető legforgalmasabb utakat, melyek naponta sofőrök tízezreinek az idegrendszerét teszik próbára (csak a Szászfenesen áthaladó E60-as európai úton naponta 40 ezer gépkocsi halad át). Az Európai Bizottság 150 millió euróval támogatja a beruházást, az összeget 2023-ig kell felhasználnia az önkormányzatnak, máskülönben elbukhatja a pénzt. A teljes beruházás értéke meghaladhatja a 250 millió eurót.

Emil Boc polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy 2024 január 1-ig minden bizonnyal elkészül Kolozsvár metropolisz-körgyűrűje. Tehát már csak öt évet kell kibírniuk a Kolozsvár környező településeiről a kincses városba ingázó polgároknak. Ez végül is jó hír, nem?

comments powered by Disqus
A törvénykezési jegyzőkönyvek „pletykás” írnokai izgalmas adalékkal szolgálnak a kincses város múltjáról.
Klaus Iohannis egy újabb elnöki mandátum kedvéért kulcsrakészen átadta Romániát stratégiai partnerének. Amerikának, naná!
Ha valami elkeserítő, akkor ez az.
Mit csinál, ha eljön az Apokalipszis? Na?
Marosvásárhely polgármestere folyamatos zsarolással és a bérleti szerződés megszegésével vádolja a katolikus egyházat. A katolikusok szerint ő az, aki megszegte a szerződést.
És ez csak a jéghegy csúcsa. Az frissen odatett igazgató véget vet a munkahelyi divatbemutatóknak.
Úgy tűnik, az a helyzet, hogy Románia rendesen fél Magyarországtól.
Diszkriminációt kiált a határon túli románok ügyeiért felelős minisztérium.
Erdély legvagányabb arisztokrata hölgyének életébe és gondolataiba nyerhetünk bepillantást egy hiánypótló kötet révén.
A 91 éves Szabó Gyuri bácsi hasznos népgyógyászati tanácsokkal látta el a kolozsváriakat. Ezek közül jegyeztünk le jópárat.
Ezekről (is) mind szó volt a keddi Iohannis-Trump találkozón a Fehér Házban.
És nagyjából az egész társadalom. Többek közt ez is elhangzott azon a vitát sem nélkülöző kolozsvári rendezvényen, amelynek résztvevői az erdélyi magyar történelmi egyházak és az államhatalom viszonyát vizsgálták a kommunizmus időszakában.
Haáz Sándor karnaggyal a közösségkovácsolás tudományáról, a zenekar sikerének a titkáról beszélgettünk a Fili kolozsvári fellépésén.
Itthon kapott ki a CFR a Slavia Prágától az utolsó selejtezőkör első mérkőzésén.