Elterelő művelet
MTímea
2019. június 11. kedd, 16:27
Bármennyire hihetetlennek tűnik, az első útépítő mérnökök már munkához láttak a majdani körgyűrű nyomvonalán.

A kolozsvári metropolisz-körgyűrű projektjéről (ami igazából csak egy fél körgyűrű, mert csak félig kerüli ki a várost) közel egy évvel ezelőtt érkezett az utolsó releváns hír: akkor arról volt szó, hogy hozzáfogtak a megvalósíthatósági tanulmány elkészítéséhez. A legújabb fejlemény: végre eljutottak odáig, hogy az első útépítő mérnökök felmérik a véglegesült nyomvonal útvonalát, és elkészítik a topográfiai és a geotechnikai tanulmányokat.

A nagy felbontású térképért kattintsanak ide

Ahányszor szóba került a Kolozsvár szempontjából óriási jelentőségű, mégis valószerűtlenül elhúzódó beruházás terve a kolozsvári városháza vélt vagy valós akadályoztatásokra panaszkodott, Bukarestet, a szállításügyi minisztériumot, vagy a licit ellen óvást benyújtó cégeket hibáztatva a késedelmekért. A tendert végül egy román-magyar cégtársulás nyerte el, mely rövid időn belül remélhetőleg nem ütközik több akadályba, és hozzáfoghat az ilyenkor szokásos eljárások lebonyolításához.

Az önkormányzat arra kéri a nyomvonal mentén található területek tulajdonosait, hogy engedjék a szakembereket dolgozni, a helyszínen ugyanis topográfiai, geotechnikai és régészeti vizsgálatok kezdődtek, melyek 2019 szeptemberéig folytatódnak.

A 38 kilométeres terelőút Apahida és Gyalu között teremtene kapcsolatot, jelentősen csökkentve a város felé vezető legforgalmasabb utakat, melyek naponta sofőrök tízezreinek az idegrendszerét teszik próbára (csak a Szászfenesen áthaladó E60-as európai úton naponta 40 ezer gépkocsi halad át). Az Európai Bizottság 150 millió euróval támogatja a beruházást, az összeget 2023-ig kell felhasználnia az önkormányzatnak, máskülönben elbukhatja a pénzt. A teljes beruházás értéke meghaladhatja a 250 millió eurót.

Emil Boc polgármester korábban azt nyilatkozta, hogy 2024 január 1-ig minden bizonnyal elkészül Kolozsvár metropolisz-körgyűrűje. Tehát már csak öt évet kell kibírniuk a Kolozsvár környező településeiről a kincses városba ingázó polgároknak. Ez végül is jó hír, nem?

comments powered by Disqus
A bejegyzés trackback címe: http://foter.ro/trackback/31537
Legalább húsz férfiból álló banda esett neki az állatnak.
Hiába kérik, ha nem fektetnek bele.
Egy egyszerű asszony észbontó politikai karrierjének pillanatfelvétele.
A mioritikus ellenzék szavazni hívta a polgárokat, hogy a PSD-s Sátán távozzon a kormányzatból. És az emberek elmentek. Most pedig mímelnie kell, hogy megpróbálja megbuktatni a kormányt.
Moldovában rendeződni látszik a helyzet, a háttérből irányító és kavaró oligarcha elmenekült, de nem biztos, hogy megússza.
Első alkalommal szervezték meg a leszbikusok, melegek, biszexuálisok, transzneműek és más queer identitásúak (LGBTQ) felvonulását Kolozsvár főterén.
Nehogy a szomszéd megyei tanács alelnöke egyedül maradjon a bírsággal.
Klaus Iohannis Meleşcanu széke alá bújt, amikor a Pruton túli testvéreknek kellett volna segíteni.
Eddig olyan egyesületet elnökölt, amelybe Tulcea megyei önkormányzatok havonta 500 eurót fizettek be.
Maga Dan Barna nevezte így más pártok kísérleteit, hogy rátapadjanak az USR-Plus szövetségre.
Konzervativizmusról, liberalizmusról, populizmusról, az európai parlamenti választásokról és az Orbán-kormány működése által kiváltott kritikákról is beszélgettünk a Magyar politikai enciklopédia erdélyi szócikkszerzőjével.
Új felvételek kerültek nyilvánosságra a tragédiáról, amelyek újra beindították a szenzációhajhászást és az összeesküvés-elméletek gyártását.
Csíkszereda főterén fogják a Hargita megyei prefektus távozását is követelni.