szabot
2019. június 7. péntek, 15:50
Mit keresett az etnikai konfliktus kellős közepén a csendőrség vezérkari főnöke, miközben az állománya nem tudta a rendet fenntartani?

A tegnapi élőlánc résztvevőinek, majd az Úzvölgyében készített videók nézőinek egyaránt feltűnt, hogy az úzvölgyi katonatemető kapuját olyanok törték be, akiktől nem idegen az erőszak, viselkedésük a focihuligánokéhoz hasonló: az elesett katonákat is balhéval tisztelték meg.

Azt viszont elsőként a Podul.ro hozta nyilvánosságra, hogy a hazai focihuligánok régi ismerőse, Sebastian Cucoș helyettes csendőrfőparancsnok, a csendőrség vezérkari főnöke is ott volt az élőlánc kontra hősi emlékműavatás konfliktus kellős közepében, és igencsak operatív feladatokat látott el.

A fenti videóban 2 perc 40 másodpercnél jelenik meg a temetőhöz közelítő román nacionalista csoport előterében, majd a végén, 8 perc 40 másodpercnél, ahogy erősen integet Borbolyék irányába, hogy húzódjanak félre, mert a tömeg készül beözönleni a széttört kapun.

Az uh.ro alábbi videóján is feltűnik kék dzsekijében, háttal, a 7. és a 17. másodperc között, mintha a beáramló románokat választaná el a csendőrsorfaltól és a magyaroktól, majd az utolsó 15 másodpercben, ahol mintha azt mondaná a csendőreinek, hogy vigyázzanak a magyar honvédek keresztjeinek épségére:

 

 

Sebastian Cucoșból tavaly augusztusban vált negatív médiasztár, akkor nem első helyettes, hanem maga a főparancsnok volt még a csendőrségnél, és rá hárult az augusztus 10-i tüntetés békés lebonyolításának felelőssége. Amely a focihuligánoknak és a csendőrségnek (illetve a két csoport sejthető, de még nem bizonyított együttműködésének) köszönhetően minden volt, csak nem békés: az ultrák addig hőbörögtek, míg a kiemelésük helyett a csendőrök mindenkire könnygázt zúdítottak, akit értek, és a gumibotot is válogatatlanul vetették be. Azt az ügyet a katonai ügyészség vizsgálja.

Akkor mindenki Cucoș lemondását várta, ami nem történt meg, cserébe tartott egy sajtótájékoztatónak nevezett, kétperces nyálperformanszt vallási és nacionalista díszletben, ami előtt a teljes sajtó döbbenten állt. Ideiglenes főcsendőri megbizatása lejárt, egy teleormani tiszt lett a főparancsnok, Cucoș pedig az első helyettese és a csendőrség vezérkari főnöke.

Amiből egy kérdés mindenképp adódik: ha az úzvölgyi konfliktus volt annyira fontos, hogy a csendőrség legmagasabb rangú operatív vezetője is a helyszínen kövesse, esetenként irányítsa az eseményeket, akkor miért csak akkora állományt vezényelt ki oda, amely az illegálisan beépített temető épségét nem tudta megvédeni, csak azoknak a magyaroknak a testi épségét, akik az állítólag oda temetett román katonáknak szánt, de illegálisan emelt emlékmű és betonkeresztek felszentelését szerették volna megakadályozni?

Vajon nem azért működik együtt elég olajozottan a főcsendőr fociultrák csoportjaival, hogy egy kis és kontrollált erőszakkal továbbra is indokot adjon a csendőrség fenntartására és finanszírozására? – kérdezi a Podul.ro cikkének szerzője, Camelia Tabacu.

 

 

comments powered by Disqus
Elterelné a légi forgalmat a város fölül egy ideges honatya.
Az ember elolvassa Petre M. Iancu írását és kirázza a hideg, hogy ma is mennyire itt lóg a fejünk fölött a sarló meg a kalapács.
Hogy kerül a cuna meg a farok a mioritikus keresztnévlistára? Többek közt erről is szól Radu Paraschivescu briliáns írása.
Persze, Dăncilă is udvarolhatna elegánsabban a magyar szervezet támogatásáért.
Líceumi diákok készítették, egy tapasztalt filmes óvó szárnyai alatt, és irtó bájos.
Ha ez igaz, nem is értjük, minek kell irtó sok pénzért választást szervezni?
Ki érti ezt? Most, hogy a szokásos cirkusz nélkül lehetne szavazni külföldön, már nem olyan vonzó a szavazás lehetősége.
A PSD egy rothadó politikai hulla. De még mozog. Sőt, irányít. Mircea Morarius írása.
Legszívesebben saját kezűleg lapátolná vissza a földet Kolozsvár vezetése a most megtalált északi kapu alapjaira.
Adózzunk egy perc néma csenddel az életszínvonal emlékének. :(
Ismerős a helyzet, ugye? Valaki belénk gyalogol, jön az igazságszolgáltatás, aztán kiderül, hogy a valaki igazából Valaki, és az igazságszolgáltatás szépen odébb áll.
Ha ilyen alakok irányítják a romániai közoktatást, márpedig ez a helyzet, akkor nincs miért csodálkozni a sorozatos katasztrófákon.
De lehet, hogy nem is baki? Lehet, hogy Viorica maszkja alatt Liviu Dragnea rejtőzik? De akkor… ki ül a dutyiban a Vezér maszkja alatt?
Mert egy amerikai kampányfotó igazán jól mutat a jelöltek vécéjében, izé, cévéjében. Na de ki marad itthon, a mioritikus politikai latrinában?